Социологическа агенция: Увеличава се подкрепата за Патриотите

Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента, сочи проучване на "Барометър България"

Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента, сочи проучване на "Барометър България"
ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.
 „Барометър България“ реализира анкета сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона. 21,7% от респондентите заявяват твърдо, че няма да гласуват. На въпрос ,,Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?“, анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, дават следните отговори: ГЕРБ – 34,2% БСП – 27,6% Обединени патриоти – 11,2% ДПС – 8,6%. Партия Воля, която в момента е парламентарно представена, биха подкрепили 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание. В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, „Да, България“, „Нова република“, АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%. 
ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване на „Барометър България“. Това вероятно се дължи на факта, че управляващата партия акумулира традиционен конформистки вот, наблюдаван като декларативна подкрепа от избирателите винаги в началото на ново управление. 
Увеличава се подкрепата и за патриотите. Несъмнено техните избиратели са оценили положително ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма. Партия ДПС затвърждава позиции в рамките на традиционния си електорат. 
Очевидно и след изборите не се наблюдава преливане на подкрепа от привържениците на ДПС към ДОСТ, която се свързва с прокарване на турско влияние у нас. Т.нар. десни партии поотделно печелят симпатиите на между 1,7-1,9% от анкетираните. Не е ясно дали, ако те се съюзят, един нов десен субект би акумулирал достатъчно електорална нагласа са прескачане на 4-процентната бариера за представяне в парламента. Характеристики Период на провеждане: 16-18  май 2017 г. Методология: Количествено проучване Представителност: населението на България с избирателни права Обем на извадката: 968  души на възраст над 18 г. Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол Метод на интервюиране: Телефонно интервю Финансиране: Собствени средства