Адвокатският съвет: Промените в НК ще превърнат всеки втори гражданин в обект на преследване

Според адвокатурата Народното събрание трябва да отхвърли проекта, защото ще се създаде хаос в правораздаването

Всеки втори български гражданин ще стане обект на наказателно преследване, а всеки неизпълнен договор, може да доведе до завеждане на наказателно дело. Това предупреди Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в критичната си позиция до парламента по повод предлаганите промени в Наказателния кодекс, с които трябва да се криминализира корупцията в частния сектор. Проектът ще бъде гласуван на първо четене в сряда от правната комисия.

Според адвокатурата Народното събрание трябва да отхвърли проекта, защото няма нужда от него. Съветът коментира, че промените са написани с погрешното разбиране за еднаквостта на последиците при "корупционни престъпления" в публичния и частния сектор, пише Медиапул.

"Такова изискване или зависимост, никога не е съществувала и не може да бъде търсена“, коментира адвокатурата. Организацията допълва, че държавата би получила право на недопустима намеса в гражданския и търговски оборот, защото всяко неизпълнение на договорно задължение, може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност.

ВАдС смята, че промените в закона ще заличат границата между търсенето на основание човек да бъде наказан дисциплинарно, административно (с глоба) или да му се заведе наказателно дело. Без ясно разграничение на нарушението и предвидената санкция, цялата власт за преценка ще остане в ръцете на прокуратурата. Това на свой ред ще създаде пълен хаос в правоприлагането.