Адвокат Марковски: Има възможност нашето момче да не бъде екстрадирано в САЩ

Дали Желяз Андреев е виновен, или не, ще се преценява от съда в Америка, коментира адвокатът

Адвокат Марин Марковски

Адвокат Марин Марковски

„Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран. Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка”, коментира по Нова тв адвокат Марин Марковски.

„Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Желяз Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадация. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни, защото и молбата за екстрадация още не е пристигнала”, добави адвокат Марин Марковски.

По думите му шефовете на компанията са араби.

„Те са били екстрадирани в Америка и са получили по спогодба около 13 до 15 месеца лишаване от свобода. Законодателството на Америка е доста гъвкаво и позволява да се прецени всеки случай индивидуално. Но това не значи, че нашето момче трябва да отиде там”, успокои адвокатът.

Семейството на Желяз обаче е притеснено от задържането, обвиненията срещу него и опасността той да бъде екстрадиран в Америка.

„Звучаха ми невероятно обвиненията срещу сина ми. Предлогът, под който го привикаха беше, че бил свидетел на ПТП. В полицията отидохме заедно. Аз присъствах на задържането му”, разказва Мариела Денчева, майка на Желяз Андреев.

И разказва, че Желяз заминал за София, за да учи в университета. Чрез онлайн сайт за работа си намира работа в голяма американска компания. Започва работа там през 2013 г. и напуска през 2016 г., година преди компанията да закрие дейността си на територията на България. Впоследствие, Желяз си намира работа в европейска авиокомпания, където строго забранено било да се извършва търговия с ембаргови стоки.