Администрацията на САЩ опитала да скрие, че Майк Помпео се е срещнал със Сергей Лавров в Мюнхен

Aмериканската администрация опитала да скрие, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео се е срещнал с руския външен министър Сергей Лавров в Мюнхен, твърди Politico.  Двамата взеха участие в международния форум по сигурността, който се проведе в града.

Държавният департамент не е обявил предварително пред медиите за срещата, която се е състояла в специалво наета за Лавров конферентна зала в хотел Bayerischer Hof.

От екипа на държавния секретр също не е била огласена никаква информация и след провеждането на срещата. В отговор на въпрос, зададен от журналисти, служител на Държавния департамент е потвърдил, че Помпео е разговарял с Лавров във формат pull aside - кратък разговор, за който обикновено не се прави специално съобщение. Служителят е отрекъл да е правена уговорка с руската страна да не се публикува информация за срещата. Руските журналисти от делегацията на Лавров са били информирани предварително за предстоящия разговор с Помпео, но не са огласили информацията, а са писали след приключването му.