90% искат с кръв нова независима държава в Каталуния

Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите

Сепаратисткото правителство на Каталуния потвърди в нощта срещу понеделник, че с "да" за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума, който то се опита да организира вчера.

Над 760 бяха ранените, а разпространените кадри как полицията бие жени обиколиха световния видеообмен. Малко след затварянето на изборните секции премиерът на страната обаче заяви: "Нямаше референдум". 

Говорителят на правителството Жорди Турул увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с "да". Избирателната активност е около 42%. 

Избирателите трябваше да отговорят на въпроса "Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?".

Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване.

Според Турул 176 000 души са гласували с "не". Референдумът - забранен от Конституционния съд - бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите.

Според предварителните проучвания на социолозите Каталуния бе разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания.

Народът на Каталуния спечели на състоялия се в неделя референдум правото да има независима република, обяви официално президентът на испанската автономна провинция Карлес Пучдемон.

"Каталуния спечели правото да бъде независима държава като република", заяви той.

"ЕС не може да повече да гледа встрани", обяви още той.

"Граждани на Каталуния, ние спечелихме правото да имаме независима държава под републиканско управление", декларира президентът като поздрави участвалите "милиони" в референдума за независимост, оспорван от централната власт на Испания. 

Каталунските власти подадоха жалба в съда заради действията на националната полиция и гражданската гвардия
по време на референдума за независимост, оспорван от централната власт на Испания.

Регионалните власти подадоха иска в съда в Барселона, съобщи "Европа прес", цитирана от ТАСС.

Според властите в автономната провинция по време на референдума за независимост са пострадали 761 души в резултат на действията на силите на реда.