66% смятат, че разсекретяването на стенограмата за КТБ ще е от полза

Само 20 на сто са оптимисти, че някой ще понесе отговорност за фалита на КТБ и че ще има осъдени

Само 20 на сто са оптимисти, че някой ще понесе отговорност за фалита на КТБ и че ще има осъдени

В ексклузивно допитване на Алфа Рисърч, направено по поръчка на предаването "Референдум" на БНТ, 66 процента от участвалите в анкетата смятат, че разсекретяването на тази стенограма ще помогне да се разбере как се стигна до фалита на банката. Същевременно само 20 на сто са оптимисти, че някой ще понесе отговорност за фалита на КТБ и че ще има осъдени.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов изрази мнение, че стенограмата от консултациите на 29 юни 2014 г. при президента на България Росен Плевнелиев по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната трябва да се разсекрети.

Според Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност при вземането на решения.

Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от настоящия държавен глава Румен Радев.

В неделя пред БНР Радев изрази готовност да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора - министър-председателят по това време Пламен Орешарски, представители на парламентарно представените политически сили, между които и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ тогава Иван Искров и подуправителят Калин Христов.