589 000 малки и средни предприятия ще бъдат финансирани по плана "Юнкер"

Първите пет държави, класирани по размер на инвестициите по линия на ЕФСИ отнесени към БВП, са: Естония, Гърция, България, Португалия и Испания

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана "Юнкер" за инвестиции за Европа, се очаква да привлече инвестиции в размер на 264,3 млрд. евро, след като бъдат одобрени последните плащания от Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка. Това представлява 84% от първоначалната цел: да се мобилизират инвестиции от 315 млрд. евро до лятото на 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България. Проектите, които ще се възползват от гаранции на европейския бюджет, са на стойност 53.2 млрд. евро във всички 28 държави членки на ЕС.

До момента, 366 инфраструктурни и иновационни проекти, които представляват финансиране на стойност 40.4 млрд. евро, са одобрени по линия на ЕФСИ. В допълнение, 370 споразумения за финансиране на стойност 12.8 млрд. евро са одобрени за по-малки компании. Благодарение на тези споразумения се очаква около 589 000 малки и средни предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране. Към февруари 2018г. , първите пет държави, класирани по размер на инвестициите по линия на ЕФСИ отнесени към БВП, са: Естония, Гърция, България, Португалия и Испания.