5 идеи за овкусено масло, приготвено у дома

Домашно приготвеното, овкусено масло е ароматно, полезно и много вкусно

Върху препечен хляб за закуска, за овкусяване на месо или риба, или просто, когато искате да разнообразите менюто си, домашно приготвеното, овкусено масло е ароматно, полезно и много вкусно. Сайтът rozali.com предлага 5 идеи за овкусено масло, приготвено у дома.

Масло от ядки

Неслучайно американците обожават фъстъчено масло. Маслото от ядки съдържа множество полезни вещества, засищащо е и ще ви зареди с енергия. За едно бурканче ви трябват около 200г ядки - по ваш избор само от един вид или пък микс. За по-тъмен цвят и по-богат вкус, първо трябва да запечете ядките за 5-7 минути във фурната. След това ги слагате в блендера или електрическа мелничка и ги смилате. Първоначално стават на прах, но ако продължите да мелите още 2 минути, сместа ще стане кремообразна. Хубаво е и да прибавите щипка сол, а може и малко зехтин, ако искате по-гладка смес. Може да си направите масло и от сурови ядки, но ще е по-бледо на цвят и не така ароматно.

Чесново масло

Подходящо е за приготвяне на рецепти за хляб или брускети, с него може да овкусите месото, преди да го запечете във фурната. Чесновото масло си пасва отлично и с печени картофи или царевица. Не е нужно да прекалявате с чесъна, защото той има силен аромат и натрапчив вкус. На 125г масло стигат 1-2 средно големи скилидки чесън. По желание може да прибавите и няколко стръка ситно накълцан магданоз.
Вижте също: Съвети за готвене на киноа

Билково масло

Едно от най-предпочитаните и използваните в кухнята овкусени масла е това, което съдържа билки и подправки. Освен това, този тип рецепта е подходящ начин да употребите сухите подправки, които са по-слабо ароматни в сравнение със свежите. На 125г меко масло стигат 1 непълна чаена чаша пресни подправки или около 3с.л. сухи. Добавете също малко сол, и 1ч.л. лимонов сок. След като объркате съставките, завийте в прозрачно фолио и дръжте в хладилника. Може да замразите билковото масло - във фризера трае до 6 месеца.

Масло от авокадо

Изненадайте гостите със специално предястие - брускети с масло от авокадо. Подходящо е и за овкусяване на риба, месни продукти, както и като добавка към бургер или барбекю. Има много нежна, кремообразна текстура, която се топи в устата. 1 авокадо се пасира заедно с лимонов сок, сол, черен пипер и 3с.л. разтопено масло. Изсипвате пасираната смес върху прозрачно фолио и прибирате в хладилника за 4 часа, докато стегне.

Подсладено масло

Вместо препечена филия със сладко или конфитюр, може да хапнете такава със сладко масло. Например, 125г меко масло, разбъркано с 1-2с.л. кафява захар, 1ч.л. канела и 1с.л. мед. Другият вариант е да използвате само мед или да прибавите 2ч.л. тиквено или бананово пюре. Срокът на годност на подсладеното масло в хладилник е до 2 седмици.