$250 000 глоба за щангите ни заради допинга

През март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид 'станозолол' в пробите на 11 български шангисти от националните отбори

Международната федерация по вдигане на тежести гласува нова глоба от $250 000 за родната федерация заради положителните допинг проби на щангистите ни преди 2 г.

През март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български шангисти от националните отбори: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг), Иван Марков (85 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг). 

Отборът ни бе изтеглен от Европейското първенство по вдигане на тежести, а 3  независими проверки в авторитетни лаборатории, сред които тези в Хамбург и в Кьолн, доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест". 

Международната федерация по вдигане на тежести се опита два пъти да наложи глоба на Българската федерация, но наказанията бяха оборени от български юристи в Международния спортен арбитраж в Лозана. 

На 2 април т.г., на заседание на Изпълкома на Международната федерация, по време на Световното първенство за юноши и девойки в Банкок, е взето решение за трети пореден път да бъде наложена глоба на България, съобщиха от Федерацията ни по вдигане на тежести. 

Единствената разлика сега е в размера на глобата, този път тя е наполовина – 250 000 долара, които трябва да се платят в срок от 6 месеца, ако оспорване не спре отново решението. 

„Пак ще обжалваме. Заедно с президента на федерацията Неделчо Колев бяхме в Банкок, като предварително настоявахме за среща с Тамаш Аян, президент на IWF, както и за наше присъствие на Изпълкома. Самият Аян бе дал подобни индикации и бе казал, че ще говорим там по случая за да се изяснят и уточнят нещата по сложния казус. За жалост подобни срещи и участия в заседания не се състояха, отказаха ни разговори и разбрахме за глобата отново постфактум“ заяви за Радостин Василев, който наскоро спечели пред КАС второто дело за обжалване на поредната глоба от IWF. 

Според Василев третото поредно налагане на глоба е световен прецедент и говори за очеваден натиск срещу Българската федерация по вдигане на тежести. 

„Този път на заседанието на Изпълкома в Банкок са били дори представители на адвокатската кантора от Швейцария, защитаваща интересите на IWF пред съда в Лозана. Това ще затрудни защитата ни, но смятам, че имаме отново аргументи и основания за обжалване. Не искам да се наемам с прогнози, но се надявам това да е последното подобно дело пред Международният спортен арбитраж в Лозана", допълни Василев.