10 признака, че бъбреците ви не работят както трябва

Не ги игнорирайте, а при необходимост потърсете лекарска помощ

Умовете ни обработват тонове информация постоянно. Телата ни пък, от своя страна, изпълняват хиляди действия. В този забързан живот можем лесно да пропуснем някои важни съобщения, които тялото ни ни изпраща. Уви, последиците от това, че не комуникирате и не отговаряте на тези сигнали, могат да бъдат фатални, разказва BrightSide, цитиран от zdrave.to.

В следващите редове ще ви представим списък с признаци, които могат да ви подскажат, че имате проблеми с бъбреците. Не ги игнорирайте, а при необходимост потърсете лекарска помощ.

1. Проблем със съня

Ако бъбреците не работят както трябва, токсините не могат да напуснат организма през урината. Напротив - те остават в кръвта. Повишеното количество токсини пречи на добрия сън. Поради тази причина когато спите по-малко, увеличавате шансовете за намаляване на бъбречната функция.
Внимание: Доста често хората, които имат хронична бъбречна болест, страдат и от сънна апнея. Това е нарушение, което причинява една или повече паузи в дишането, когато спите. Тези паузи могат да продължат от няколко секунди до минута. След всяка пауза, нормалното дишане се връща със силно хъркане. Непрекъснатото тежко хъркане сигнализира, че е време да се консултирате с лекар.

2. Главоболие, умора и обща отпадналост   

За да поддържат здрави кости и да прозвеждат хормона еритропоетин (ЕРО), здравите и нормално работещи бъбреци превръщат витамин D в тялото ни. Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни клетки.
Ако бъбреците не работят нормално, те създават по-малки количества EРО. Намаляването на червените кръвни клетки (тези, които носят кислород) води до бързо умора на вашите мускули и мозък.
Внимание: Често срещано е при хора с хронична бъбречна болест да имат анемия. Анемията може да започне да се развива, когато някой има 20% до 50% от нормалната бъбречна функция. Ако получавате достатъчно почивка и сън, но продължавате да изпитвате умора, ниски нива на енергия и обща слабост, трябва незабавно да посетите вашия лекар.

3. Суха и сърбяща кожа

Здравите бъбреци извършват огромна работа, като отстраняват отпадъците и допълнителните течности от кръвта, помагат за производството на червени кръвни клетки и поддържат правилното количество минерали в тялото ви.
Сърбежната и суха кожа индикира неуспеха на бъбреците да поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества, които могат да доведат до костни и бъбречни заболявания.
Внимание: Ако имате суха и сърбяща кожа, опитайте се да останете по-хидратирани. Не забравяйте, преди да вземете каквото и да е лекарство за сърбеж, консултирайте се с вашия лекар. Някои лекарства имат съставки, които потенциално могат да повредят бъбречната функция още повече.

4. Имате лош дъх и метален вкус

Когато отпадъците се натрупват в кръвта, тя променя вкуса на храната и оставя в устата ви метален вкус. Лошото дишане е още един признак, че има твърде много токсини и заразяване в кръвта. Освен това, може да спрете да искате месо и да загубите апетита си като цяло, което може да доведе до нездравословна загуба на тегло.
Внимание: Има различни причини, поради които храната може да има метален вкус (от алергии до лошо орално здраве). Обикновено металният вкус в устата ви трябва да изчезне, ако се разбере причината за това. Ако вкусът продължава да се проявява, трябва да се свържете с вашия лекар.

5. Задух

Връзката между бъбречно заболяване и затруднено дишане, особено след малко усилия, се дължи на два фактора. Първо, допълнителна течност в тялото се премества в белите дробове, когато бъбреците не функционират правилно. Второ, анемията лишава тялото от кислород и това води до недостиг на въздух.
Внимание: Има различни причини за недостиг на въздух от бъбречна недостатъчност, астма и рак на белия дроб до сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че сте постоянно изпитвате задух, след като сте положили много малко усилия, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.

6. Подуване на глезените, краката и ръцете

Бъбреците, които не успяват да работят правилно, не отстраняват никакви допълнителни течности от тялото. Това води до задържане на натрий, което причинява подуване на глезените, краката и ръцете. Подуването на долните части на тялото може също да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените на краката.
Внимание: Понякога приемането на лекарства, намаляването на солта и отстраняването на излишната течност в тялото може да спре подуването. Ако това не помогне, тогава се нуждаете от отделно лечение.

7. Болки в гърба

Бъбречната недостатъчност може да доведе до болка в гърба, която обикновено е дълбока и се намира точно под гръдната клетка. Може да се усети в предната част на областта на слабините или бедрата.
Болките в гърба и краката могат да бъдат причинени от бъбречни кисти, които са големи пълни с течност торбички, образувани на кръвта и са резултат от поликистозна бъбречна болест.
Съвет: Болката в гърба, причинена от бъбречна недостатъчност, е съпроводена с гадене, повръщане, висока телесна температура и често уриниране. Н
Нормалната болка в гърба, която няма корелация с бъбреците, се усеща по различен начин: болката е по-локализирана и се случва внезапно, няма треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчета за облекчаване на болката са неефективни, посетете вашия лекар.

8. Подпухнали очи

Ранен признак, че филтърната система на бъбреците ви е повредена, е протеин в урината, което може да доведе до подпухналост около окото. Подпухналото около окото ви може да се обясни с факта, че вашите бъбреци изпускат голямо количество протеини в урината, вместо да ги държат и разпространяват в тялото.
Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеин, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите си, не забравяйте да насрочите среща, за да се консултирате с вашия лекар.

9. Високо кръвно налягане   

Вашата кръвоносна система и бъбреците зависят един от друг. Бъбреците имат малки нефрони, които филтрират отпадъци и допълнителни течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта ви, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.
Съвет: Научете как да регулирате високото кръвно налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Добавете храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя се занимава с производството на червени кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване на анемията.

10. Промени в уринирането

Вашите бъбреци са отговорни за произвеждането на урина и елиминирането на отпадъците през нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да се пренебрегват.
Общите типове промени включват:
- Повишена нужда от уриниране, особено през нощта. Между 4 до 10 пъти на ден се счита за нормално.
- Кръв в урината. Здравите бъбреци филтрират отпадъците от кръвта, за да произвеждат урина, но ако филтърът е повреден, кръвните клетки могат да започнат да "поразяват" в урината.
- Пенлива урина. Мехурчетата в урината, особено тези, които изискват няколко пъти да пуснете водата, докато изчезнат, показват, че има налиниче на нежелан протеин е в урината.