Politico: Кристалина Георгиева е играчът, който може да победи фаворита Гутериш

Самата Георгиева също се вижда като бъдеш шеф на ООН, защото познава целия свят в неговата сложност

Кристалина Георгиева се включва в последния момент в битката за генерален секретар на ООН, но тя е най-добрата възможност за представител на Източна Европа или жена кандидат да победи фаворита Антонио Гутериш. Това смятат източници в ООН и в национални правителства, цитирани от Politico.

Самата Георгиева заяви пред медията, че тя трябва да бъде избрана за генерален секретар на световната организация, защото “наистина виждам целия свят в неговата сложност. Имам способността да видя как нещата се свързват”.

Тя е поставила две условия, за да влезе в надпреварата, според запознати с плановете й. Първо, няколко държави от Източна Европа, не само България, трябва да са готови да я подкрепят като единствения кандидат от региона. Тя също търси уверения, че нито една от постоянните страни членки на Съвета за сигурност няма да блокира кандидатурата й.

Бившият топ представител в Световната банка и комисар по хуманитарните въпроси в ЕС изтъкна също, че нейната цел ще бъде да се отговори на надигащия се страх относно бъдещето.

Това, което виждам днес, е проблем със сигурността на човека. Навсякъде хората са уплашени. Днес нашите кризи се препокриват. Дори младите, образованите, жителите на градовете и богатите са неспокойни, смята тя.

Еврокомисарят по бюджета каза още, че е по-добре позиционирана от Гутериш, за да ръководи 48-те хиляди служители в ООН, тъй като е „непреклонна”.

Следващото гласуване ще се проведе на 5 октомври в Ню Йорк, когато постоянните членки ще покажат кой кандидат подкрепят и ще използват ли правото си на вето. Докато Георгиева се радва на подкрепата на лидери като германския канцлер Ангела Меркел, Гутериш има силната поддръжка на Франция.

Ако бъде избрана, тя ще бъде първият рускоговорящ генерален секретар в историята на ООН, но първо трябва да преодолее руският скептицизъм. Ако тя не е успее да се разграничи от ЕС, който наложи санкции на Москва, тя ще бъде изправена пред риска от руско вето.

Говорител на Европейската комисия е заявил днес, че президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер е разрешил неплатен отпуск на Георгиева.

Ако Георгиева бъде избрана, тя ще поеме управлението на ООН на 1 януари 2017 година.