​Проф. Вучева: Има сериозен проблем с втория пенсионен стълб

Родените след 1 януари 1960 г. ще получават с 28% по-ниска песния, посочи бившият финансов министър

Правилно постъпи Горанов когато ангажира общественото внимание с решаването на проблема с втората пенсия. Очевидно втората пенсия е проблем. Считам, че постъпи коректно, като не настоява той да бъде вносителя на текста за втория пенсионен стълб. Така коментира днешното решение на финансовия министър Владислав Горанов проф. Христина Вучева, финансист и бивш финансов министър от кабинета на Ренета Инджова.

По думите й зародишът на проблема е през далечната 2000 година, когато се внесе обсъждането на пенсионната реформа и този втори стълб беше изкопиран в някои страни. Но през изтеклите години се появи проблемът – когато има индивидуална партида, в която влагате вноската за пенсия – около 17.8%, тя се разделя в отношение 40:60 между работодател и служител, 5% тези проценти отиват за частния фонд, тоест, това е втория стълб. Тънкият момент в този случай е, че хората, които са родени след 1 януари 1960, ще получават с 28% по-ниска първа пенсия от родените преди 1960 година. Причината е, че родените преди тази дата внасят цялата пенсионна вноска в НОИ. Тоест, очакванията частните пенсионни фондове, използвайки капиталовия пазар, да компенсират тези 28% не се сбъднаха, посочи Вучева.

Тя изтъкна и още един тънък момент по отношение на пенсионната реформа у нас - несъвместимо е да имаме пожизнена наследствена пенсия с индивидуална партида, каквато има всеки един както в НОИ, така и в частните пенсионни фондове. Затова според нея много важен момент е въвеждането на третият стълб – доброволното пенсионно осигуряване.