Цацаров подгони частните охранители на съдебни сгради

Според главния прокурор не е законно сотове да пазят прокурори и съдии

Съдебна охрана незаконно прехвърля част от задъженията си по охрана на съдебните сгради на частна фирма. До тази констатация стигна прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и реши да постави въпроса пред общото събрание на съвета. Проблемът беше поставен от главния прокурор Сотир Цацаров. Той информира, че в края на миналата година шефът на дирекция "Съдебна охрана" в правосъдното министерство е обявил обществена поръчка за сигнално-охранителна дейност на съдебните сгради. Петте поръчки - по един за всеки апелативен район в страната, са спечелени от една фирма - СОТ ЕООД, като са сключени пет договора с нея.

"Не става дума дали договорите са законни - сключени са след проведени обществени поръчки. Въпросът е дали е законно "Съдебна охрана" да прехвърля част от задълженията си на частна охранителна фирма, след като в съдебния закон изрично пише, че тя охранява съдебните сради. Според мен не е законно", каза Цацаров. Същото бе мнението и на останалите висши магистрати в прокурорската колегия.

Според договорите СОТ ще инсталира техника и ще реагира с въоръжени автопатрули при всеки сигнал за проникване в сградите, в които няма персонална охрана от "Съдебна охрана". Промяната не е била съгласувана с никого, никой не е бил информиран за нея. Магистратите - прокурори и съдии, научили за частната фирма от писмо до ВСС, че трябва да осигурят достъп и пространство в съдебните сгради за монтиране на сигналната техника.

"Недопустимо е частна фирма да пази сгради, в които има дела и доказателства. Те идват от МВР. Някой преставя ли си частна фирма да охранява полицейските управления", реагира Румен Боев.