Лекари: Реформата в ТЕЛК ще е пагубна

Тя лишава хората с увреждания от права и прокарва идеята за ограничаване на възможността за пенсия, заяви д-р Холевич

Предложената от управляващите реформа в системата на ТЕЛК ще е пагубна за хората с увреждания, защото ги лишава от права. Тя прокарва идеята за ограничаване на правото на пенсия. Това е становището на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София.

Пред БНР д-р Боряна Холевич – председател на ТЕЛК към Пета градска болница, заяви, че са изпратили свои предложения до здравното и социалното министерство, които да се впишат в Наредбата за работоспособността. Едно от тях предвижда 3-месечен срок за освидетелстване както от ТЕЛК, така и от НЕЛК. 

"Има един голям пропуск в Наредбата за работоспособността – не е фиксиран срокът за явяване на НЕЛК и те често гледат пациентите след година, понякога и повече. В това време пациентът, ако има определена над 50% намалена трудоспособност, получава социалната пенсия за инвалидност, която е малка. Ако НЕЛК обаче даде по-нисък процент от определения от ТЕЛК, на лекарите от ТЕЛК се съставя административен акт и лично те изплащат получените от болния пенсии. Тези проблеми в предлаганата от управляващите реформа изобщо не са повдигнати", заяви д-р Холевич.

Според нея ТЕЛК не би трябвало да определя процент намалена работоспособност, а процент вид и степен на увреждане и да посочва противопоказаните условия на труд, които биха влошили здравословното състояние на лицето. Това в никакъв случай обаче нe би трябвало да води до отнемане на инвалидната пенсия. Същевременно противопоказаните условия на труд трябва да се определят от специализирана комисия от лекари с опит в експертизата и клинична специалност, каквито в момента са ТЕЛК и НЕЛК, а не от социални работници или лекари по трудова медицина.

От Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София предлагат още да се създаде отделна наредба за експертиза на вид и степен на увреждане при децата.

Вече е разработена и единна електронна система за нуждите на ТЕЛК, която е в процес на внедряване. Тя ще облекчи достъпа на болните и ще даде възможност на контролиращите органи във всеки момент да имат поглед върху работата на ТЕЛК.