МВнР мълчи има ли уволнени дипломати, съпричастни към ДС

Проверка показва, че много от ключовите дирекции на външно се ръководят от бивши кадри на службите

Министерството на външните работи отказва да каже дали е имало служители, уволнени заради "нерегламентирани връзки с чужди служби", тъй като по закон липсвало подобно основание за уволнение, пише Меdiapool. Това става ясно от отговори на министерството, дадени по Закона за достъп до обществена информация. Ведомството трудно скъса директните връзки с Русия, а влиянието й остава силно по кабинетите му, въпреки че през годините бяха направени няколко опита да се намали.

В отговор на въпроси на медията за уволнени служители заради връзки с руски, турски или други чужди служби в периода 1992-2016 година, от МВнР отговарят формално, че в Закона за дипломатическата служба, Закона за държавния служител и Кодекса на труда липсва подобно "прекратително основание".

За последните три години е отказан достъп до класифицирана информация едва на трима служители, като към януари 2016 един от тях все още е служител на министерството. Няма обаче служители, които да заемат длъжности, изискващи такъв достъп.

Освен това към януари тази година има един посланик, срокът на чието разрешение за достъп до класифицирана информация е изтекъл в края на септември 2015 година.

От официалните отговори на министерството се разбира, че в него все още работят 71 души, "осветени" от Комисията за досиетата като работили или сътрудничили на службите на бившия комунистически режим.

Общо 95 от служителите на МВнР пък са завършили висшето си образование в Русия.

Освен това все още много от ключовите дирекции на министерството в София се ръководят от бивши кадри на ДС.

36 души от свързаните с ДС са дългосрочно командировани зад граница, като двама от тях са на ръководни длъжности, а останалите заемат дипломатически и технически постове.

Президентът Росен Плевнелиев отказа да изпраща агенти на бившата Държавна сигурност за посланици, но такива се изпращат на други постове. Като инструмент за "заобикаляне" на необходимостта за указ на държавния глава се използваше и заемането на посланически постове под формата "изпълняващ длъжността".

Отделно от това генералните консули се назначават само с решение на правителството. Например, за генерален консул в Солун бе назначен бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

136 хиляди лева обезщетения

В периода 2010-2016 година трима отзовани от работа в чужбина служители, за които Комисията по досиетата е установила съпричастност към бившата ДС, са завели искове за обезщетения по Закона за отговорност на държавата и общините и Закона за дипломатическата служба.

Съдът им е присъдил обезщетенията им възлизат общо на близо 60 000 евро, като отделно са платени и лихви и разноски. Цялата сума е над 136 хиляди лева.