Дисциплинарки срещу "гнили ябълки" - "опраскали" президента, покровителствали Пеевси

Искането е на правосъдния министър Христо Иванов, свиква заседание на ВСС в понеделник

Дисциплинарни производства срещу председателя на Софийска градска прокуратура Христо Динев и магистрата в същата прокуратура Боряна Бецова е поискал правосъдният министър Христо Иванов. Той свиква извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник от 14:00 часа. Иванов има правото на такава санкция по силата на Закона за съдебната власт, съобщава ClubZ.

Христо Иванов е внесъл своите предложения с мотиви в четвъртък, но те не са публични. Причината за свикването на извънредно заседание е, че „давността за образуване на дисциплинарно производство изтича на 01.12.2015 (вторник) и обсъждането им в следващото редовно заседание на ВСС би било след изтичане на давностните срокове“, пише в писмото на министъра до Съвета. (виж писмото след текста)

Христо Динев е председател на СГП. Под неговото ръководство институцията започна противоконституционно производство срещу президента Росен Плевнелиев. Динев отказваше да отговори на медийни въпроси за дейността на Делян Пеевски като следовател. Той изигра ключова роля при проверката на сигнала на „Протестна мрежа“ за „организирана престъпна група“ срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Обвинението се захвана предимно с частта за Василев. По-късно Динев започна проверка срещу вносителите на сигнала.

Боряна Бецова също бе наречена в туит "гнила ябълка" от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Тя отказа да разследва депутата Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Бецова изигра ключова роля и при спасяването от правосъдието на бившия министър Иван Данов, който е получавал незаконно социални помощи във Франция. Същата прокурорка пое проверката и срещу вносителите на сигнала срещу Василев, Пеевски и Бареков. Тя е и прокурор по делото срещу Христо Бисеров.

Искането на правосъдния министър Христо Иванов идва преди второто четене на промените в Конституцията, свързани със съдебната власт и в разгара на "Яневагейт".