Б. Ноев: НАТО никак не одобрява това, което Турция прави на своя глава в Сирия

Турция отиде далеч отвъд своите възможности, опитвайки се да се състезава с велика ядрена сила като Русия и получи съответния шамар, смята той.

"Нивото на полемика между Русия и Турция в един момент ще спадне, но в момента все още това, което виждаме и това, което стои дълбоко зад този инцидент, е сблъсъкът на интересите на два авторитарни режима", коментира пред БНР бившият посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

Той обяви, че на тазседмичната среща на посланиците от НАТО са били отправени сериозни критики към Турция въпреки огласената обща декларация, че Алиансът застава зад своята членка:

"Не е вярно, че НАТО седи зад Турция. Декларацията, която беше изчетена от генералния секретар преди няколко дни е стандартна декларация, която заявява, че съюзът седи зад своя член, но НАТО никак не е доволна от това, което Турция прави на своя глава в Сирия. САЩ и Франция остро искат от Туриця да затворят своите граници за тези безобразия, които се случват", заяви той.

Бойко Ноев смята, че Турция надценява възможностите си в ситуацията около Сирия и това, което виждаме от турска страна са регионални и геополитически амбиции, които не са подплатени от възможности:

"Турция отиде далеч отвъд своите възможности, опитвайки се да се състезава с велика ядрена сила като Русия и получи съответния шамар.

Нещата стават много лични. Ердоган обиди Путин, и Путин лично му го връща. Когато двама лидери с перспектива още много време да седят на върха на своите държави, се сблъскат по този начин много трудно нещата се връщат към нормалност и поради това аз очаквам този конфликт да продължи още доста време и доверието между двамата лидери да не бъде възстановено на ниво, което имаха преди".

Според Бойко Ноев в обозримото бъдеще Турция няма никакъв шанс да стане член на ЕС и това, което се случва в Сирия играе лоша роля.Относно намесването на България в конфликта, Ноев обяви категорично, че не трябва да се допуска дори теоретично възможността да се участва в наземни операции, тъй като държавата не е подготвена.

кален начин срещу Русия.