Томисла Дончев с 2 варианта общините да получават пари от доходите си

Фискалната дсецентрализация се движи по-бавно, отколко ми се иска

"От няколко месеца тече обсъждане как общините да получат повече приходи и с данъци да могат да осъществяват своята си икономическа политика. Вариантите в общи линии са два. Или държавата да се откаже частично от данък общ доход и да го даде на общините, или пък да се даде възможност общинските съвети да прибавят свой данък върху 10-те процента, но в скромно". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията „Пловдив 2020“, организирана от „24 часа“ и „Труд“.

„Факт е, че фискалната дсецентрализация се движи по-бавно, отколко ми се иска и на мен. Общините всяка година получават все повече отговорности и правомощия, но не и субсидия или собствени приходи за тях“, каза Дончев. Заради нажежените изборни страсти вероятно сега не е подходящият момент, но мисля, че тази есен ще бъде приключен разговорът за данъците на общините, каза Дончев. Той уточни, че изразява лично мнение, но то се подкрепяло от поне половината кабинет.

Изявлението на Дончев дойде в отговор на искането на Пламен Панчев от Тракия-икономическа зона за повече местно самоуправление. Панчев поиска и бизнесът да бъде включен в данъчния дебат. Ако имат свои данъци общините ще могат да решават чрез размерите им икономически проблеми, каза Томислав Дончев. „Ако един град има нужда от повече инвестиции в инфраструктура, ще може да реши да си увеличи данъка върху доходите. Ако пък иска да привлече инвеститори, ще ги намали. Това е начин за правене на политика“, разясни идеите си вицепремиерът.