Илиян Василев: НАТО има право да подготвя територията си за защита от Русия

На територията на Русия и Крим се осъществяват постоянни военни учения с численост и въоръжение, безпрецедентни дори и за мащабите на Студената война. Това коментира за "Хоризонт“ в предаването "Конструкция“ бившият посланик в Русия Илиян Василев.

По думите му, е недопустимо да се говори, че НАТО няма право да подготвя територията си за защита, и допълни: На територията на България също се води хибридна война. Не съм сигурен обаче, че разпознаваме мащабът на заплахата и съпротивителните ни сили са на ниво.

Политическото самоопределяне е вътрешен процес и то не може да бъде спрямо НАТО или Русия. Проблемът е, че има много хора в България не могат да дефинират националните си интереси, извън матрицата, която идва от Кремъл. Това е проблем още от следосвобожденска България.

Заплахата от Русия се разпознава на две равнища, смята Василев: Едното е национално специфичното, а другото е в рамките на колективната система. В рамките на колективната система е неизбежно различните страни в НАТО да усещат по различен начин заплахата от Русия. Страни като Португалия няма да чувстват пряко тази заплаха за разлика от страните Прибалтика.

Според него, когато Путин заговори за оръжия и използването им, той говори пряко на руските граждани и проруските кръгове:Той не говори на западната общественост, която е добре запозната със ситуацията. В последните действия на Москва тя все по-радикално влиза в противоречие с международното право. Тя води хибридна война.