Нинова: С промените в Конституцията искат политически да овладеят съдебната система

Никой не е искал оставката на Георги Кадиев, категорична бе тя

Промяната в Конституцията е формална, структурна, това е пореден опит политически да се овладее съдебната система. Защото да разделим ВСС и да се направят промени в структурата – за да сменим хората с удобни на тези, които са власт. Тази теза защити по Би Ти Ви депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Тя смята, че истинските промени са свързани с процесуалните закони, като, например, бърз съдебен процес, по-прозрачен и по-справедлив – да зависи от правото и фактите, а не от упражняване на политически натиск. 

Промените в Конституцията по никакъв начин няма да се усетят от хората. Затова отказахме да оглавим парламентарната комисия – не споделяме по съдържание тези реформи, защото така не смятаме, че може да се промени съдебната система. Имаме решение на ПГ на партията, че няма да подкрепим промените на основния закон. Доколкото чувам АБВ също мисля, че не са склонни да ги подкрепят, а ДПС са на кантар, коментира Нинова.

Тя отказа да коментира поведението на Георги Кадиев, който беше порицан от съпартийците си затова, че еднолично е направил предложения за конституционни промени. Нинова обаче бе категорична, че никой не е искал оставката му.