Кадиев: ​Битката с ДПС трябва да е с модела "Кой“, а не с агитацията на турски

Това, което трябва да се направи, е да се дават повече права на малцинствата и да се изискват повече отговорности от тях

"Битката с ДПС трябва да е с модела "Кой“ по посока на борбата с корупцията и премахването на корпоративните интереси в политиката. Тя не трябва да бъде на терена на отнемане на права или чрез прилагане на унизителни механизми, какъвто пример е глобата на председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на майчин език в размер на 681 лева. Това, което трябва да се направи, е да се дават повече права на малцинствата и да се изискват повече отговорности от тях. Децата от тези общности трябва да учат до 8 клас и след това да участват в пазара на труда, което да ги интегрира", заяви пред БНР депутатът от БСП Георги Кадиев във връзка със законопроекта, който внесе за промени в Изборния кодекс, с който да се разреши агитацията на чужд език.

"Моето предложение е към "Агитация се води на български език", да се прибави текст - "При водене на агитация на чужд език да се осигурява едновременен и точен превод". Това дава възможност да се води агитация и на език, различен от българския. Това не се отнася само за турски език, както всички мислят. Има често участници чужденци в политически кампании, които няма как да ги накараме да говорим на български език. Но аз разбирам, че основният проблем е турският език и не бягам от тази тематика", коментира Кадиев.

Той беше категоричен, че поводът той да внесе това "контрапредложение" е законопроектът на Патриотичния фронт за затвор при агитация на майчин език.

"По-правилно е да разрешим повече свободи, но да поставим пред тези политически партии повече изисквания към електората, който те считат, че защитават, т.е. малцинствата. Ние сега подаряваме кауза на ДПС - каузата на защитата на майчиния им език, което е много силна кауза. По този начин ние капсулираме малцинствата около една политическа партия, въпреки че много от тях са недоволни и от ДПС, но щом така се поставят нещата, те си казват – те са единствените, които защитават нашите права и свободи", каза още той