Алпинистите ни в Непал са в безопасност, няма следа от Александър

В неделя българите е трябвало да летят за Катманду, а оттам и за България. Природната стихия осуетява пътуването им, но те са в безопасност

"С повечето хора, които идват в Непал, имаме връзка и се виждаме, но не съм виждал Александър". Това заяви пред бТВ в понеделник президентът на Непалско-българската търговска камара Махес Шрестха, който помага на българите в Непал. 26-годишният Александър Димитров от Варна е заминал на стаж в Непал и към момента няма никаква информация за него.

По отношение на алпинистите, те са в хотел в Катманду и при тях няма проблеми. Общо 12 души са, а от Катманду ще се прибират към България, потвърди той.

Припомняме, че в една от групите алпинисти са 12 души, изкачили преди 4 дни един от върховете в района на Еверест - Айланд Пик. От този връх сънародниците ни са слезли до Намче базар - неофициалната столица на шерпите - планинските водачи, а оттам и до Лукла, където е летището.

В неделя българите е трябвало да летят за Катманду, а оттам и за България. Природната стихия осуетява пътуването им, но те са в безопасност.

Шрестхта описа и трагедията в Непал, като помоли за помощ. 

"Има над 3 000 загинали и множество разрушения. Вода няма, ако може приятелите от България да помогнат с одеяла, с храна", апелира Шрестха.