16 политици с държавни апартаменти за последните 18 години

Най-много нови собственици са се нароили по времето на Царя

161 висши чиновници и политици са купили жилища от държавата между 1997 и 2015 г. Това става ясно от справка от Министерството на регионалното развитие в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов покрай сагата с къщата на съпартийката му Сабрие Сапунджиева.

През 2001 г. кметът на Плевен и директорът на полицията в града купуват държавни апартамени, пише в справката. По това време кмет беше Найден Зеленогорски, сега депутат от РБ. В края на 2002 г., когато на власт е кабинетът “Сакскобургготски”, министър без портфейл и министър на държавната администрация също си купуват жилища - с пари в брой. Тогава на тези постове бяха Неждет Моллов и покойният вече Димитър Калчев. Чрез заменки за други имоти и доплащане с апартаменти са се сдобили 8 души. 

Сред тях са секретарят на МС при Симеон Сакскобургготски Севдалин Мавров, шефове на областни отдели и дирекции в страната и зам. -председател на от 39-ото НС. Депутатът е платил разликата в цената с компесаторки. В справката има още депутат от следващия парламент, прокурор във ВКП през 2004 г. и зам. -губернатор на София през 2003 г. В справката няма имена заради Закона за личните данни. Някои купувачи обаче се разпознават, пише Труд.