Ани Туча: Дори стрелецът от Лясковец можеше да е съдебен заседател

Достатъчно щеше да бъде да си подаде молба, твърди съдебната заседателка, работила заедно с Ченалова по делата *Октопод* и *Соло*

Тъй като няма единен регистър на психичноболните, дори и Петко Петков-Стрелеца от Лясковец да си беше подал документите за съдебен заседател, щяха да го одобрят и да раздава правосъдие”, зави по Нова телевизия съдебният заседател Ани Туча.

Туча участва в рубрика на предаването „Комбина” по Нова телевизия, в която експерт оценява искреността според езика на тялото. Психологът посочи, че в доста от случаите жестовете издавали съдебната заседателка, че се опитва да скрие истината. Тя например отрече, че върху нея или друг неин колега да е оказван какъвто и да е натиск от страна на съдия Румяна Ченалова. Те са работили заедно по две знакови дела – „Октопод” и убийството пред дискотека „Соло”.

По думите на Туча, Ченалова е много добър професионалист. „Особено по делото „Соло” се влияеше изключително много. Емоционално го преживяваше”, обясни тя.

„Да, компютър може да бъде манипулиран”, призна тя.

„Моите уважения към негово превъзходителство френския посланик, ако от мен зависеше, за 24 часа персона нон грата и да си ходи”, заяви тя. „Правосъдието ще каже кой е гнила ябълка, кой е гнил картоф”, допълни Туча.

Тя категорично отрече Ченалова да й е оказвала натиск за делото „Соло”, където на първа инстанция убиецът Илиян Тодоров беше признат за невинен и успя да избяга от страната, въпреки че на следващи инстанции беше обявен за виновен.

„Съдия Ченалова беше първоначално много по-близка до тежка осъдителна присъда, отколкото до оправдателна”, посочи Туча. Без да разкрива подробности около вземането на решението, което й е забранено, тя каза, че е нормално един съдия, когато започва да чете доказателства, да изслушва свидетели, да започва да си променя мнението.

„Не можем да почнем да гоним вещици и да започнем да връщаме всичко, което е станало”, коментира омбудсманът Константин Пенчев. Според него е било прекалено Румяна Ченалова да бъде обявена за издирване.

Туча пък допълни, че системата може да има много проблеми, но в съда се изпълняват законите такива, каквито са – добри, лоши или непълни.посочи тя.