Червени вандали оскверниха паметника на жертвите на комунизма

Активисти на „Че Гевара“ заляха с червена боя имената на избитите от червения терор

Имената на избитите от комунистическия режим българи, изсечени на гранитния мемориал в градинката до НДК, са били боядисани късно снощи с червена боя. Гаврата е извършена в навечерието на Деня за почит към жертвите на комунизма, потвърдиха свещениците от съседния храм „Св. Георги“. 

Неофициално се твърди, че вандалщината е извършена от активисти на комунистическата младежка структура „Че Гевара“. Миналата година те също направиха опит да провокират и осквернят възпоменанието, но МВР и прокуратурата не реагира  срещу тях.

Зацапаните с червена боя имена

Днес се навършват 70 г. от зловещия 1 феврури 1945 г., когато са произнесени и изпълнени смъртните присъди срещу осъдените български политици по Дело № 1 на т.нар. комунистически "Народен съд". Пред мемориала в столицата се събраха наследници на жертвите, репресирани, политици, общественици, граждани, за да отдадат почит.

Сред гостите беше зам. шефът на парламента Димитър Главчев, военният министър Николай Ненчев, бившият президент Петър Стоянов и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Венци в памет на жертвите бяха поднесени от президента Плевнелиев, премиера Борисов, Народното събрание, ГЕРБ, Реформаторския блок и др.

Съюзът на репресираните излезе с инициатива, отправена към държавните мъже - най-после да бъдат разкрити масовите гробове в страната, където са заровени труповете на убитите от комунистите политици и общественици в първите дни и месеци след 9-ти септември 1944 г. Според доц. Драго Михалев, председател на съюза, тези лобни места години наред останаха най-пазената тайна от комунистите и техните наследници.

Децата и семействата на избитите демократи имат правото да знаят къде са зарите техните близки, убити без съд и присъда и да им отдават почит. Няма селище в страната, където да не са вършени такива зверства, припомни още Михалев.