Е. Диков: Ще има виновни за Горни Лом

Мерките за неотклонение за формулирани през миналия век-при други условия и това дава възможност на различни хора да избягнат присъдата

"Мерките за неотклонение за формулирани през миналия век-при други условия и това дава възможност на различни хора да избягнат присъдата. Освен това във всички случаи на избягали зад граница има преди това оправдателна присъда", коментира шефът на Националното следствие Евгени Диков

"Магистратите са съвестни, но системата от закони не отговаря на изискванията, те се бавят и това пречи на работата", смята Диков, който е бил наблюдаващ прокурор по делото на братя Галеви.

"Има смисъл от това постоянно напомняне на ситуацията от страна на ЕК. Политическата част може да бъде коментирана по различни начини, защото е обтекаема, но в техническата препоръките и забележките са много конкретни", заяви Диков и добави, че в програмата за реформиране на прокуратурата ще бъде натоварено с повече работа следствието.

"Делото за наводненията е първото по рода си от такъв мащаб. Обследват се няколко хиляди квадратни километра и едва когато приключи тази експертиза ще започне делото. По делото за Горни Лом работи НС, събират се писмени и материални доказателства, за да можем най-точно да получим причината за взрива", каза Диков, според когото 99% става дума за човешка грешка.

По думите му, нарушенията в производствения процес и в условията за сигурност са толкова сериозни, че "виновен ще има".