​Андрей Райчев: Българинът не прави разлика между капитализъм и крадене на пари

Европа беше мит и реалност, предпази ни да не паднем, смята социологът

Проведохме изследване сред българите, с въпрос, дали да се отнемат парите на тези, които имат над 1 млн. лв. Останахме поразени -  над 97% от българите искат тези пари да бъдат отнети. Това обяви по Би Ти Ви социологът Андрей Райчев.

Ние живеем в тежък капитализъм – проблемът е,че всички които имат пари ги мразим. Българинът не прави разлика между откраднати и изкарани с труд пари, между капитализъм и крадене на пари. Това е остатък от социализма и от усещането да сме еднакви и равни, посочи социологът. Той е категоричен, че трябва да се отървем от този комплекс, ако искаме нацията да просперира.

Мониторингът, който ни прилагат от ЕК периодично Райчев окачестви като остатъчна радиация.

Ние нямахме равновесие като нови членове и добре, че беше Европа, за да не паднем. Европа освен, че беше реалност, беше и мит, който ни крепеше, за това така се приемат и оценките, които идват от Брюксел сега, заяви Райчев.

Според него дори и да ги назовем "гнилите ябълки", няма механизъм как те да бъдат отстранени. Този модел се изгради в началото на 90-те години. Съдебната власт в момента е толкова независима, че е безконтролна. Необходим ни е национален консенсус, за да се решат проблемите. Структурната реформа не е заради нея самата, а за да има министерството на правосъдието възможност да вади директно "гнилите ябълки", обясни още социологът.