Вятърът гони облаците днес, живакът скача нагоре

Суха Коледа, дъжд ни честити Нова Година

Днес почти в цялата страна ще вятър ще гони облаците, като максималните температури ще са между 7° и 12°, според прогнозата на НИМХ.

Преваляванията по Черноморието в сутрешните часове ще престанат. Облачността ще се разкъса, но ще се задържи значителна. Ще духа предимно слаб, западен вятър. Вълнението ще е 1-2 бала. Максимални температури 8°-10°, приблизително колкото е температурата на морската вода. Над планините облачността ще се разкъса, но частично билата ще остават в облачност - с мъгла. Ще духа умерен вятър от северозапад-запад. Слабо захлаждане, дневна температура на 1200 м.н.в. около 4°, на 2000 м. около -2°.

В петък ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните- между 7° и 12°. В събота преди обяд ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините ще има мъгла. След обяд от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява, все още ще е без валежи. Ще се усили вятърът от запад-северозапад. Температурите слабо ще се повишат. В неделя с умерен и силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. На места ще превали дъжд и сняг.

В неделя срещу понеделник от северозапад ще нахлуе по-студен въздух и ще има превалявания, възможно е да прехвърчи и сняг, но през цялата следваща седмица времето ще бъде стабилно, сухо, мъгливо в някои райони около низините и водните басейни.

Според средносрочните прогнози чак в навечерието на Нова година ще се образуват средиземноморски циклони, които най-вероятно ще засегнат Балканския полуостров и България.

На 31 декември срещу 1 януари е възможно да има валежна обстановка над цялата страна, но все още е трудно да се каже дали валежите ще бъдат от сняг или дъжд, но по-скоро се очаква те да бъдат от дъжд. В средата на следващата седмица се очаква и по-осезаемо затопляне с температури над 10 градуса.