Писанчев докладва в парламента за акцията на ДАНС в Пазарджик

Изслушването на шефа на ДАНС ще бъде точка първа от дневния ред на парламента

Депутатите ще изслушат председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев на закрито заседание в четвъртък.

Поводът е проведената в няколко града специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу проповядването на война и на антидемократична идеология.

В сряда ДАНС и прокуратурата дадоха съвместна пресконференция, на която стана ясно, че седем души са обвинени за проповядване на антидемократичната идеология на джихадистката организация "Ислямска държава" (ИД, преди "Ислямска държава в Ирак и Леванта", ИДИЛ).

Според прокуратурата те са представлявали група с лидер Ахмед Муса Ахмед,

която е действала от юни до ноември тази година в Пазарждик. Второто обвинение е, че от юли до ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са пропагандирали война словесно и чрез публикуване на снимки, видеоматериали и колажи в интернет с логото на "Ислямска държава".

От ДАНС бяха категорични, че няма данни българи да са част от "Ислямска държава".

Изслушването на Писанчев ще бъде точка първа от дневния ред на парламента. Като втора точка се предвижда обсъждането и изборът на членове на постоянните комисии на Народното събрание.