Цветанов: Наградата на “Хабат”, която получих в Ню Йорк, е признание за България

Цветанов е първият български политик с това отличие

Впечатлен съм от топлото посрещане в Ню Йорк, от високата оценка, която беше дадена за България. Това каза Цветан Цветанов пред "24 часа" малко след като се прибра от Ню Йорк, където беше на годишната световна среща на най-голямата еврейска организация в света “Хабат” и бе награден за работата му по атентата в Бургас.

Оценката с тази награда не беше за мен, а за България. Почти всички, които ме поздравяваха си припомняха историческия факт как България не позволи преди 70 години да бъдат депортирани 50 000 български евреи. Това никога няма да бъде забравено", каза още Цветанов.

Той сподели, че е силно впечатлен от събралите се 5500 евреи от цял свят.

Това показва сплотеността на еврейския народ. Можем само да си изведем поука, защото ние българите пилеем времето си, противопоставяйки се един на друг, вместо да търсим това, което да ни сплоти и да се придържаме към ценности, които могат да бъдат гаранция за успеха на един народ и една държава, коментира заам.-председателят на ГЕРБ.

Той разкри, че някои от участниците в срещата в Бруклин идвали разплакани и му благодарели за позицията за "Хизбула" след разследването на атентата в Бургас. Сравнявали това, че сме открили извършителя в лицето на "Хизбула" и Евросъюзът е приел нашата позицията със спасяването на българските евреи от Холокоста.

Отличието зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов получи по време на галавечеря в Бруклин вчера. Призът му бе връчен в знак на признателност за помощта, която е оказал като вицепремиер и министър на вътрешните работи по време на атентата на 18 юли 2012 г. на бургаското летище Сарафово и разследването му след това.

Цветанов е първият български политик с това отличие.

“Ти си пример за другите нации не само в Европейския съюз, но и по света с работата си по разследването на атентата в Сарафово и разобличаването на военното крило на “Хизбула” като извършител”, похвали Цветанов председателят на “Хабат” равин Крински.