Борисов: Още утре трябва да бъдат сменени управителят и подуправителят на БНБ

Искров да понесе съдебна отговорност, да се видят всички с лоши кредити в КТБ, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да понесе съдебна отговорност за случващото се около КТБ. Целият УС на БНБ трябва да си отиде. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков в парламента.

„Зимата е много тежка, а проблемите пред държавата са изключително тежки. Още утре трябва да бъдат сменени управителят и подуправителят на БНБ. Целият УС на БНБ трябва да си отиде. Те вече три месеца бездействат. Искров трябва да понесе съдебна отговорност", подчерта Борисов.
„Ние сме за това да се видят всички с лоши кредити в банката. Банката можеше да се спаси. Можеше веднага да се налеят пари. Можеше от Гаранционния фонд да се ползва само половин милиард и вече да сме забравили за случката. Това не се направи и трябва виновните да си понесат отговорността”, каза още Борисов.

С реформаторите сме говорили за подписване на коалиционно споразумение, разписано ясно. Патриотичният фронт твърдо заявиха, че са взели политическо решение лидерите да не участват в изпълнителната власт, а да подпишем на базата на тези 80-90 точки програма, която да се изпълнява, но за мен това не е достатъчно. На практика ще имаме правителство на ГЕРБ и Реформаторите с коалиционно споразумение, Патриотичен фронт, който би подкрепял тази програма евентуално или докогато прецени, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Нямам основания отсега да се съмнявам, но веднъж Славчо Атанасов в Пловдив ми развя едно коалиционно споразумение и го скъса и се целува със Станишев тогава. Помня го като все е днес и затова считам, че споделената отговорност, когато се влиза в такава криза и има такива проблеми, трябва да влязат лидерите. В противен случай не виждам защо от ГЕРБ да дадем най-доброто, което имаме, а да не подходим по същия начин”, каза още Борисов.

Във връзка с това, че от ПФ могат да участват в управлението с експерти, Борисов заяви, че в такъв случаи и ГЕРБ би могла да участва с експерти. „Тогава и аз ще дам свои експерти и ще остана в парламента – това за мен не е подход. Тогава и аз оставам в парламента и почваме да взимаме решенията в парламента, но не виждам по-дълъг срок от 1 юли”, обясни той и допълни, че който бъде назначен за премиер, няма да срещне подкрепа от Брюксел и това не е отговорно поведение пред ЕК.