Путин купува цели парламенти, включително и българския, смята американски историк

В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни, смята историкът, който изследва темата отблизо

Едно от средствата на Кремъл да разедини европейците е като купува цели парламенти. Пример за такава практика е България. Това твърди американският журналист Тимъти Снайдър, цитиран от Дойче Веле.

Според специалистът Европа не може да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда ѝ приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. „Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, Европа е длъжна да покаже морална устойчивост и да защитава своите либерални ценности, свободата, върховенството на закона и правото на самоопределение, твърди историкът. Украинската криза поставя целия Запад на голямо изпитание”, убеден е Снайдър, който в последните месеци се занимава с изследване на тази тематика.

Историкът Тимъти Снайдър, който преподава в Йейлския университет, защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който, според него, просто отказва да признае, че Украйна съществува. Историкът изтъква и много грешки на така наречения „Западен свят”.

„В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен, голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции. Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър прави тази неочаквано остра констатация в интервю за германския седмичник „Ди Цайт”. Историкът е убеден, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг - най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.

„В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни. Сегашното ръководство е убедено, че всеки, който се позовава на тези ценности, е или лицемер, или идиот. Но тези ценности са факт. Украйна не е получавала покана за членство в НАТО. Преди руската агресия повечето украинци бяха против такова членство. Именно руското нахлуване промени тази нагласа. Нека да го кажа пак: Русия смята за свой главен враг не другиго, а ЕС. Но руското ръководство предпочита да сочи с пръст именно НАТО и по този начин да прехвърля върху САЩ отговорността за случилото се в Украйна. По ирония на съдбата тъкмо във времето, когато САЩ се оттеглят от Европа, Русия ги обвинява, че дърпат конците.” обобщава Снайдър.