Богомил Манчев: Eдинствено АЕЦ Белене може да вдигне държавата на крака

Двойно трябваше да скочи цената на тока

Бизнесменът и собственик на "Риск инженеринг" Богомил Манчев коментира  корпоративните войни у нас и кой ги създава и управлява. Той определи действията срещу банкера Цветан Василев като "окаляне". "Като да хвърляте топка кал срещу вентилатора, обаче всички са се наредили срещу вентилатора", поясни енергийният спец пред БТВ. Манчев не скри, че заради скандали около името му и той е получавал заплахи: „Бизнесмен, който нищо не разбира от енергетиката, иска да ми вземе бизнеса. Да използваме за него думата „беше“ – ляв, десен, той вече няма цвят. Като хамелеон е. зависи кой е на власт днес – той харесва него“. Манчев направи аналог между своя казус и този с банкера Цветан Василев. „Не съм имал възможност да говоря с него. Последно го виждах в края на май, началото на юни. Не сме коментирали нищо, каза ми просто, че има някакви проблеми. Но нищо конкретно. С него съм имал чисто бизнес отношения. Ние имаме депозити в КТБ, не сме ги изтеглили. Не сме и очаквали за тази криза с банката“, посочи Богомил Манчев.

Енергийният експерт даде и рецепта как да се вдигне държавата "Единствено проектът Белене може да изправи държавата на крака. Има купувачи, готови да вземат обекта. Нито един от тях не е руски. Нито държавни гаранции, нито договор за изкупуване на енергията трябват. Този обект е правен, за да работи на свободен пазар“, подчерта бизнесменът и предупреди, че  трябва някой само да прояви инициатива и да пусне обява в западната преса.

Двойно трябваше да скочи цената на тока, обяви  собственикът на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев.

Ако трябваше да се вдигне цената на тока, то трябваше тя да скочи двойно. Как ще се контролира този скок, това трябва да реши управлението. 15 години ни се натресе този проблем. Време е да бъде решен.

За бизнесмена „Южен поток“ е важен, но отбеляза, че ние българите  не знаем как да управляваме проекти".

Според експерта проектът за седми блок на АЕЦ "Колзодуй" също трябва да се реализира, но след АЕЦ "Белене".  "Южен поток" не е толкова нужен на нас, колкото на тези, до които трябва да стигне газът. Въпреки това обаче проектът е полезен за страната, заяви той.