Борисов: Реформаторитe говорят, че Европа иска Томислав Дончев за премиер

При срещите ми с Радан той има друго поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че България ще излезе от кризата с помощта на Ангела Меркел и Германия.

"Винаги съм смятал, че Германия е моторът в Европа. Традиционните връзки и приятелства с тази държава, които имам не само аз, но и моите колеги в партията, са важни за България. Германските фондации „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ 15 години подкрепят ГЕРБ. Смятам, че за България немският модел на управление е най-устойчив. И когато говорим за инфраструктура, за социална политика, за здравеопазване, дори и за футбол, винаги можем да дадем Германия като добър пример", казва бившият премиер в интервю за "Преса".

Eдинственият партньoр на ГЕРБ, на най-голямата политическа сила у нас е РБ.

" Допускам забележки, само като извадиха онази безумна декларация, насочена към мен и с неизпълними условия в нея", казва Борисов.

За Радан Кънев лидерът на ГЕРБ смята, че бившият говорител на РБ няма толкова черни краски.

"Аз многократно съм се виждал с него и съм търсел диалог. В срещите ни никога не съм виждал подобно отношение към мен. Напротив, държи се нормално, той е много слънчев и приятен човек, когато разговаряме лично. И като го видя след това по телевизията как му избива студена пот, с какво огромно напрежение споменава името ми, оставам изумен"

Въпреки критиките на реформаторите Борисов е снизходителен :Не мога да кажа, че е политическо двуличие. Може би това е тяхната политика - да се разграничават от нас, за да привличат гласове, иначе си мислят, че аз им преча. Години наред г-н Костов

водеше такава политика срещу ГЕРБ, докато той изпадна от парламента, а ГЕРБ растеше, растеше и побеждаваше на всички избори досега.

За идеята обаче на РБ , че уж Европа иска Томислав Дончев да бъде премиер в следващо правителство Борисов е категоричен:

Това не е честно спрямо избирателите. Това е същото задкулисие, срещу което уж реформаторите се борят, а те ми го предлагат сега. И това ме притеснява при тях. Ще слагаме за премиер някой тип „Орешарски“, на когото да му дърпаме конците. Чисто технологично искам да им кажа защо съм против. За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва
да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав, или Иван Иванов, няма значение. Този премиер, за да вкара в сряда на Министерския съвет дадени решения, той трябва да ги съгласува с парламентарната група и с лидера на парламентарната група Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и
този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи. И след една седмица няма да е премиер. Такъв тип управление ли искат реформаторите? Такъв тип управление ли искат българските граждани? Защо германците искат да знаят кой носи отговорност, французите искат да знаят кой управлява? Същото е в Турция с Ердоган, в Русия с Путин, в САЩ с Обама, дори в Полша с Туск. Практиките показват, че страни с два или три мандата на управление бележат икономически ръст. Същото го показват и градовете, в които управлява ГЕРБ. Там, където има два мандата: в София, в Стара Загора, в Бургас - тези градове вече са различни от другите. И сега България щеше да е друга, ако не бяхме допуснали този експеримент - управлението на „Атака“, БСП и ДПС с един псевдопремиер, какъвто беше Орешарски.

Няма да има реваншизъм в следващото управление, казва Борисов.

"Аз съм доказал, че не съм реваншист. По време на моето управление началник на Генералния щаб, и то с продължен мандат, беше генерал Симеонов, а той сега е в БСП. Не съм си позволявал да гоня кадри, дори и тези, които по-късно ме предадоха. Помните ли шефа на НАП Красимир Стефанов - четири години го държах на това място, и депутат стана при нас, и ни предаде в един момент. Така че трябва да бъдем внимателни за всеки човек, защото на село казват: „С чужди коне не се оре нива.“ Мога да гарантирам, че там, където има професионалисти, те са си останали там и ще си останат. Но там, където има съмнения за професионализъм или за нещо друго... Как може например един директор на АЕЦ „Козлодуй“ да подпише договор за 15-20 милиарда и да не излезе пред обществото да каже какво е подписал или кой го е накарал. Кой носи отговорност за това?