Зелените изкараха ценоразписа на РБ за вота

Измислица е, със зор събираме пари за кампанията, отвърнаха претендентите за лидери

Преговорите за връщане на Зелените в Реформаторския блок се провалиха. Те обвиниха бившите си партньори, че им искали пари срещу избираеми позиции.

„Зелените ще се явяваме самостоятелно на изборите! Няма да плащаме 70 000 за второ място в София и 25 000 лв. за водач в МИР в страната в листите на РБ!“, обяви във Фейсбук Анна Пелова, съпредседател на Зелените, и отприщи корупционния скандал.

„Ценоразписът“ бе потвърден от другия съпредседател Борислав Сандов. „Тези суми са споменавани в разговорите. За нас е неприемливо да се поставят финансови условия за полуизбираеми места“, коментира той. Зелените били най-възмутени от факта, че нямали гаранция за избираемо място. „Заради този подход не можехме да удовлетворим искането на нашите членове и симпатизанти да имаме представителство в следващото НС“, посочи Сандов.

„Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението“, се казва в открито писмо на Зелените.

В твърденията за изнудване обаче се включиха и вътрешни хора от блока. „РБ поискали по 100 хиляди за избираемо място в листите. От всички водачи и партии“, съобщи също във Фейсбук Борис Марков, който на миналогодишните парламентарни избори ръководеше предизборния щаб на СДС и е брат на водача на листата на РБ в Бургас - Костадин Марков. „На ДСБ не им е за първи път да се продават местата. От предните избори един блед спомен ми изплува, един милион... една Надежда...“, написа още Марков. Тогава  Надежда Нейнски обясни, че Иван Костов Ӝ е поискал 1 млн. лв. за коалиция между ДСБ и „Синьо единство“.

Радан Кънев: За изборите трябват финанси

Който иска да участва, трябва да поеме и част от бюджета за кампанията. Ако някой твърди, че в РБ кандидати си плащат, за да заемат избираеми места, този човек лъже изключително нагло. Всеки кандидат и партия е ангажиран с набиране на средства, което е най-естественото нещо - от Финландия до САЩ. В РБ няма партии с държавни субсидия, нямаме и тайни спонсори. Положението е критично, стоим срещу партии милиардерки.
Аз нищо няма да платя за участието си в кампанията. Ангажирал съм се да търся дарения, които да покрият значителна част от разходите.

Лукарски: Със зор събираме пари

Измислица на Зелените, клевета. Истината е, че те нямаха желание да участват финансово в кампанията ни, но в същото време настояваха да участват при разпределянето на субсидията.
Ние набираме с изключителен зор пари, а Зелените решават, че ще дойдат, ще имат избираеми места и няма да участват в кампанията. Тарифа никога не им е казвана и никога не е имало. Казахме, че съобразно това, което искат да получат като субсидия, трябва да помогнат в кампанията. Водаческите места не са обвързани с пари. Аз нищо няма да платя.