​ГЕРБ и БСП се хванаха гуша за гуша в “Референдум”

Няма друг парламент в света, в който депутатите да не влизат в пленарна зала, отсече Мая Манолова

Текат последните часове на НС, едва ли ще може да свърши нещо смислено, но е длъжно да гласува оставката на Пламен Орешарски. Когато формално и юридически бъде внесена тази оставка, ГЕРБ ще бъде в пленарна зала, за да я гласува. Надявам се, че утре това ще се случи, както обещаха от БСП. Това обяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя посочи, че няма такъв правен казус, за какъвто настоява шефът на БНБ - да подаде оставка, ако има друга консенсусна фигура за неговия пост. Но ако той подаде оставка по надлежния ред и поеме съответната отговорност – групата на ГЕРБ ще поеме отговорност и ще се вземе конкретното решение, подчерта Цачева.

Нейната колега Лиляна Павлова обаче още по-категорична.

Оставката на правителството и това на БНБ са задължителни. Само така ще се успокои обстановката в страната, но не трябва да има ултиматуми – това не е резонно и коректно. Трябва да се сложи точка на тази агония, категорична е депутатката от ГЕРБ.

Контра на това изказване бе репликата на Мая Манолова от БСП и зам.-шеф на парламента.

Не трябва да се правят паралели между оставката на Орешарски и оставката на Иван Искров. Да опресня паметта на ГЕРБ и да им припомня, че неговата кандидатура за шеф на БНБ беше подкрепена и от депутатите на ГЕРБ. Но трябва да подчертая, че 42-то НС даде пример за европейската и световната практика. Няма друг парламент по света, в който да не се влиза в пленарна зала.Това не е познато за европейската и световната практика, атакува опонентите си червената фурия. 

Манолова получи едно рамо то Румен Гечев, който подчерта, че процедурата за оставката на Искров не е обсъждана в БСП. Въпреки критиките, които социалистите имат към банкера, той смята, че БНБ е изключително важна институция и като икономист смята, че не е добре БНБ да бъде оставена в безвъздушно пространство.