Бойко Ноев: ДАНС и Цацаров да кажат кой превръща България в енергийно зависама

"Ние в България трябва най-напред да си решим въпроса за "Поп Кръстьо", а после за "Троянския кон". Това заяви Бойко Ноев, бивш военен министър в кабинета на Иван Костов, в интервю за агенция „Фокус”. 

Той коментира и перспективата спирането на транзита на газа за Европа в контекста на кризата в Украйна и комплицираните отношения с Русия.

"Тогава вече главният прокурор Цацаров, заедно с ДАНС, вместо да ги занимават с кокошкарски истории, би трябвало да се заемат с въпроса - кой явно саботира диверсификацията на газовите доставки. Кой е заинтересован от поддържането на пословичната 100-процентна енергийна зависимост от Кремъл. Кой саботира вече 5 години изграждането на интерконекторните тръби за алтернативните достави от Гърция и Румъния. Защото това е всепризнат висш приоритет на националната сигурност. Онези български политици, които изтъкват зависимостта от Русия като причина България да няма ясна национална позиция по един или друг въпрос, като правило са причастни към създаването и поддържането на тази засисимост", коментира Ноев,  цитиран от glasove.com..

Според него българското общество е разколебано къде да се позиционира по отношение на украинската криза и то не само следствие от огромните пари, които излива кремълската пропаганда в България.

"Това, на първо място, е следствие от липсата на ясно и мощно българско политическо лидерство по въпроса - къде принадлежи България - към Европа или към Евразийския съюз, който вече щедро и официално ни се предлага от руските и български представители на Кремъл. Виждате, основните политически лидери шикалкавят, оправдават се с "народа", който самите те подлагат на съмнение и раздвоение с тезите си за "традиционната и непреодолима дружба със Съветския съюз, като въздуха и слънцето за всяко живо същество", с безценните "Белене" и "Южен поток", казва Бойко Ноев.

Той коментира, че от нашите медии оставаш с впечатлението, че "Южен поток" е едва ли не български проект.

"С такава жар някои наши днешни политици прокарват тръбата. Но ако на края на тази тръба не стоят Италия, Германия, Франция, такъв "поток" няма да има. Е какво, да докара "Газпром" 60 милиарда кубика газ през морето до Варна, хайде да се откраднат половината пари по строителството в България и да го транзитираме този газ до западната ни граница, а след това? Отговорност за бъдещето на "Южен поток” носи изцяло голяма Европа и нека не си измива ръцете с България, и да не цитира като аргумент български политици. Ако голяма Европа иска тръбата, ако сметне, че увеличаването на нейната енергийна зависимост от Русия не е проблем - тръбата ще мине и ще замине през България", казва Ноев.

"Южен поток” е най-сигурният път към войната и към разцеплението на Украйна. Ако Русия все още се въздържа да удари с танковия юмрук по масата, една от сериозните причини са и приходите от газа за Европа, който минава по украинските тръби, казва Ноев.

По думите му, за да решим поредния изкуствен спор между "русофили" и "русофоби", най-добре е да се вслушаме в гласа на децата ни, които са направили своя избор между Изтока и Запада.

За радост, този избор са направили и просветените деца на Русия, допълни Ноев.

Той прогнозира, че ще има някакво разделяне на Украйна и връщане назад вече не е възможно.

"Насилственото разделяне ще донесе много мъка, човешки и материални жертви и разрушения. Ще доведе до хуманитарна криза, чиито вълни ще достигнат и до България. Затова няма разумна алтернатива на мирното решаване на украинската криза, включително чрез някакво разделяне на страната. Дай Боже, да е мирно. Каквото и да е разделението обаче, светът след това няма да бъде същият", казва Ноев.

"Оставете санкциите и отлива на капитали, и сривът на икономиката им, последствията от които ще бъдат прехвърлени и върху обикновените руски граждани. Да, ще е взел Крим, може би де факто и части от Украйна. Да, ще е отложил за неопределено време влизането на Украйна или части от нея в Европа. Да, режимът на Путин временно ще се е укрепил вътрешно, макар и само на повърхността. В Руската федерация обаче ще възникнат и ще се засилят дълбочинни центробежни тенденции. Острата реакция срещу федерализирането на Украйна от страна не на някой друг, а на беларуския Лукашенко е само предвестник за това. Други авторитарни лидери на само в Руската федерация, не само в планирания Евразийски съюз, но и в бившите средно-азиатски републики на СССР трудно повече ще хранят илюзии за своето независимо бъдеще", посочва Бойко Ноев.

Бойко Ноев коментира още, че ако днес Западът, част от който е и България, "налага санкции върху властовата пирамида на Кремъл, върху техните пари и други лостове на влияние, остро възниква въпросът за двойните стандарти. Защо Лондон, Париж, Ню Йорк, Берлин, Виена довчера не виждаха откраднатите от руския народ пари, наливани в техните банки".

"Не виждаха ли, че тези пари не само корумпираха демократичната ценностна система, но заедно със засилената енергийна зависимост от Кремъл, ще им вържат ръцете и ще ограничат възможностите им да противодействат на едни нарастващи агресивни планове. Не виждаха ли как Кремъл и Газпром буквално купуват германски канцлери, които стават рупори на тяхната пропаганда... Засега на въпроса кое е по-важно за Лондон - Челси на Абрамович, или Крим на Украйна - отговорът е пределно ясен. Защо довчера големи наши съюзници в НАТО отказваха на военните органи на Съюзното командване да планират отбранителни операции за новите държави-членки, включително България? За да не се бил дразнел Кремъл", каза Ноев.

„Не може онези, които не могат да се простят с парите на руските олигарси в Лондоското сити, да опищят света, че шепа български и румънски граждани били най-голямата заплаха за британското общество и икономика. Не може да строиш военни десантни кораби за Кремъл, които са пар-екселанс настъпателни системи, включително за Черно море, и в същото време да спъваш военното планиране на НАТО за Централна и Източна Европа. И че не сме били заслужили да бъдем в Шенген... Ами нека принципните холандски политици, преди да наложат солидарните санкции срещу Кремъл, да отговорят първо на въпроса - защо руската компания Лукойл е регистрирана в Холандия, а не си стои в Москва... И тогава да се върнем на въпроса за троянските коне. Защото, апропо, френски, а не източен предател издаде на Милошевич оперативните планове на НАТО през 1999 г. Това само по себе си, разбира се, не решава нашия си проблем с "петата колона" на Кремъл в България. Ние в България обаче трябва най-напред да си решим въпроса за "Поп Кръстьо", а после за "Троянския кон", казва Ноев.