​Прогноза: Пеевски втори в евролистата на ДПС, Филиз Хюсменова водач

25 областни структури на етническата партия искат за водач медийният бос

Скандалният депутат от ДПС и провален шеф на ДАНС Делян Пеевски най-вероятно ще бъде номиниран като втори в евролистата на етническата партия. Първата позиция ще бъде запазена за Филз Хюсменова, която и до сега представляваше партията на Доган в Страсбург. Трети ще бъде Кючук, но е възможно да го измести Неджми Али, който е много близък до Лютви Местан. Това най-вероятно ще бъде окончателната подредба, която Доган ще благослови, разкриха за Faktor.bg източници от централата на ДПС, запознати с партийната интрига.Според тях натискът от задкулисието е изключително голям Пеевски да бъде водач, но Доган и Местан ще заложат на по-балансиран вариант - поставяйки като лице, ползващата се с високо европейско и обществено доверие и авторитет Хюсменова.

Днес стана ясна на заседание на ръководството на ДПС, че скандалният Певески, който извади хиляди българи през миналото лято по площадите, в знак на протест срещу задкулисието и политическата мафия е номиниран за евродепутат от 25 от общо 28 областни организации на ДПС. С три номинации повече от него е отличен лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Филиз Хюсменова и зам.-министърът на отбраната Неджми Али са събрали по 18 номинации, а министърът на околната среда Искра Михайлова - 14.

Зад кандидатурата на медийния бос застават почти всички от областните координатори като един от най-големите му защитници са кметът на Джебел и областен лидер на Кърджали Бахри Юмер, както колегите му от Стара Загора, Смолян и Благоевград. Позицията за Пеевски била твърда и никой дори не искал да дебатира, дали чрез него партията не изпраща лош сигнал в Брюксел, и че не зачита позициите на собствения си електорат.