Спортното министерство ще управлява "Спартак", реши кабинетът

Преди две години Сметната палата откри редица нарушения при управлението му

Кабинетът предостави за управление на Министерството на младежта и спорта пет сгради и басейн за скокове във вода, които са част от столичния плувен комплекс "Спартак", съобщават от пресслужбата на правителството.

 От там заявиха, че по този начин се създават условия за развитието на плувните спортове, за занимание на деца и младежи с тях и за интегриране на лица със специални потребности.

"Разполагайки със съоръженията, ММС ще може да подпомага дейността на спортните организации и общините в област София", се казва още в съобщението.

Повече от година и половина се очакваше спортното министерство да приеме за стопанисване столичния плувен комплекс, който в последните години се прехвърля между различни институции.

През 2010 г. комплексът премина за стопанисване към Столичната община, която направи безуспешни опити да го отдаде под наем чрез търг. През септември 2013 г. общинските съветници гласуваха да го върнат на държавата.

"Спартак", който до 2010 г. беше под шапката на Министерството на вътрешните работи, беше обект на доста спорове.

Преди две години Сметната палата откри редица нарушения при управлението му. Тогава стана ясно, че след 2002 г. комплексът е бил използван от спортен клуб "Левски" без правно основание, включително за преотстъпване на трети лица.

Когато през 2013 г. общината направи опит да отдаде "Спартак" под наем, няколко клуба на "Левски" бяха непримирими конкуренти - плувният клуб на бившия временен министър на спорта Петър Стойчев и сдружението между клуба по художествена гимнастика на Илияна Раева и по кану-каяк на Ваня Гешева. Раева твърдеше, че значително е "подобрила облика" на комплекса и е инвестирала в него 800 хил. лева.

В крайна сметка сложните отношения между участниците в конкурса доведоха до отмяната му, а официално обявеният мотив от общинската комисия беше, че "няма категоричен критерий", по който да бъде избран кандидат за стопанисването на терена.