ЦСКА изпусна победата над "Лудогорец" в драматичен мач на нерви

На препълнения стадион "Българска армия" ЦСКА и Лудогорец завършиха наравно 1:1 в дербито от 16-ия кръг на "А" група. По този начин "червените" запазиха аванса си пред шампионите от 5 точки на върха – 37 срещу 32 т. Сблъсъкът предвещаваше огромно напрежение заради скандалите, които го предхождаха – датата и часа на провеждането му, съдията, който беше определен чрез жребий, словесните атаки. Логично той беше оцветен с червени картони и голям емоционален заряд, хвърлени павета, куп спорни ситуации и драматизъм.

Александър Тунчев откри с глава в 25-ата минута, а Ешпиньо изравни от пряк свободен удар в 37-ата. Двата отбора завършиха срещата с човек по-малко след червени картони на Мисиджан и Маркиньос.

Каквото поискаха „червените” по време на голямата война на нерви преди битката на терена, го получиха. Настояха мачът да бъде преместен от петък в събота заради публиката, получиха го. Искаха мощна подкрепа, получиха я. На стадиона имаше много зрители за днешните стандарти, а сектор „Г” беше брилянтен, създавайки страхотна атмосфера. ЦСКА поискаха смяна на съдията – и това се случи.

Двубоят също започна прекрасно за „червените”, сякаш началото бе написано по техен сценарий. В 14-ата минута Върджил Мисиджан беше изгонен след груб фаул в краката срещу Апостол Попов. В 25-ата минута ЦСКА поведе, след като Маркиньос чудесно намери Тунчев в наказателното поле, който още по-чудесно изпрати с глава топката във вратата на Владо Стоянов.

„Армейците” изцяло държаха нещата в своите ръце, но Лудогорец не се подведе по действията на домакините. ЦСКА се опита да играе малко по-прибрано, за да предизвика съперника. Целта бе ясна – разградчани да тръгнат да търсят изравнителния гол с човек по-малко и да оголят защитата си. Шампионите не се хванаха на капана. Вместо от своя страна да натисне и да потърси втори гол, ЦСКА просто не създаде чиста ситуация през първата част след гола на Тунчев.

След това развоят на мача се преобърна на 180 градуса. Първо Ешпиньо изравни след хубаво изпълнение на пряк свободен удар, а три минути преди края на първата част Маркиньос също получи червен картон. Нарушението му бе идентично на това на Мисиджан и съдията Таско Тасков изгони бразилеца, без да се колебае.

Стойчо Младенов заложи на познатата схема 4-2-3-1, като на проблематичния пост на левия бек се довери на Венци Василев, който зае мястото на наказания Тончи Кукоч. Вдясно на отбраната бе Апостол Попов, а в центъра – капитанът Тунчев и хърватинът Оршулич. Пред тях действаха Сънди и Маркиньос, а Фелипе бе зад изнесения напред нападател Буш. Вдясно по крилото Младенов даде шанс на Тони Силва, а вляво на Антон Карачанаков.