Сергей Бубка направи първа копка на "Арена Бургас" и стана патрон на залата

Убеден съм, че със създаването на „Арена Бургас” градът ще спечели домакинство за Европейското първенство по лека атлетика през 2019 година. Това заяви легендата на световната лека атлетика Сергей Бубка, който стана патрон на амбициозния проект, предаде faragency.bg. Олимпийският и световен шампион, подобрил 35 пъти световния рекорд в овчарския скок, пристигна в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и Българска федерация лека атлетика. Днес той даде старт на строителните дейности, като се включи в първата копка на Многофункционалната спортна зала.

„Специално искам да благодаря за присъствието на Сергей Бубка – една легенда в световната лека атлетика и да го поздравим с добре дошъл. Неговата програма е изключително натоварена и сложна, но той ни обеща и днес е тук сред нас, за да може да присъства и да се впише в цялостната кампания на град Бургас за домакинството на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 година. Днес официално искаме да Сергей Бубка да приеме да бъде партньор и патрон на тази инициатива за кандидатурата на Бургас за домакинството на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 година в качеството си на вицепрезидент на Световната федерация по лека атлетика и член на Международния олимпийски комитет”, каза по време на церемонията кметът Димитър Николов. Той допълни, че цялата бургаска общественост застава зад Бубка следващата година, когато е изборът на президент на Световната федерация по лека атлетика и му стиска палци.

Николов отбеляза, че „Арена Бургас” ще е единствената зала в страната, която ще е изцяло съобразена с изискванията на Европейската федерация и на Световната федерация по лека атлетика и е подходяща за всякакъв ранг европейски и световни първенства.

„Вече работим в посока активен мениджмънт за нейния капацитет и осигуряване на достатъчен брой събития. Успоредно с това в тази зала ще се провеждат много спортни събития, тя ще бъде многофункционална. Тук ще се провеждат и културни, обществени събития, концерти, така че тази необходимост в Югоизточна България ще бъде изцяло покрита с функционалността на зала „Арена Бургас”, каза още кметът, който предаде официално техническата документация и заявлението на град Бургас на вицепрезидента на световната федерация по лека атлетика. Двамата с президента на БФЛА - Добромир Карамаринов представиха пред Бубка сериозния потенциал на Бургас да стане един от центровете за развитие на леката атлетика в Източна Европа.
Той на свой ред заяви, че за него е чест и удоволствие да бъде в Бургас и да стане даде старт на проекта.

„За мен това е една фантастична възможност да се изгради една мултифункционална зала, която да обслужва спортни и други събития в Бургас. Аз смятам, че моторът на това мероприятие е мисълта за хората на Бургас и спортния дух на града и това ще бъде от голяма полза точно за самите тях. След всички хубави неща, които съм чувал за направеното във вашия град, поканата на президента на Българската федерация по лека атлетика във връзка с разкриването на новата зала и поканата от кмета да стана патрон на това мероприятие ме изпълни с ентусиазъм. Спортът променя живота на всеки един град в положителен смисъл. Тази зала ще даде възможност да се развива спортът особено за младото поколение, което има голяма нужда от това”, заяви шампионът по овчарски скок.

Изключително мащабното начинание ще се осъществи в две фази - изграждане на многофункционална зала с основен профил лека атлетика и провеждане на Европейско първенство през 2019 година в същата тази зала.

Тя ще бъде изградена на мястото на старата „дивизия” в к-с „Изгрев”. Имотът бе прехвърлен от Военно министерство на Община Бургас. За няколко месеца беше извършено преместване на Военна полиция от мястото в друга сграда, цялостно обновена от Община Бургас, осигурени бяха 5 от общо необходимите за проектиране и изграждане над 30 млн. лв., след проведен конкурс бе избран изпълнител, а вече е разчистена и част от занемарения в продължение на десетилетия терен.
„Арена Бургас” ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Съгласно заданието за проектиране залата ще има капацитет от 6500 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания по различни видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.