Златен Моци - герой! Лудогорец се класира в Шампионската лига

Българският шампион "Лудогорец" влезе в груповата фаза на Шампионска лига след изключителна драма и победа с дузпи срещу румънския първенец "Стяуа".

Отборът от Разград успя да стигне до продължения, след като резервата Вандерсон вкара страхотен гол в 90-ата минута и изравни общия резултат.

Драмата достигна връхна точка в 118-ата минута, когато Владислав Стоянов беше изгонен с директен червен картон при три извършени смени и на вратата трябваше да застана румънският защитник Козмин Моци.

Бившият играч на "Динамо" (Букурещ) се превърна в герой за "Лудогорец", след като спаси две дузпи, а с точни попадения на Моци, Хамза, Кайсара, Марселиньо, Дяков и Ешпиньо българският отбор спечели с 6:5 при дузпите.

"Лудогорец" стана вторият български отбор след "Левски", който влезе в груповата фаза на най-силния европейски клубен турнир.

Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че неговият отбор тотално е надиграл "Стяуа" в реванша от плейофите на Шампионската лига и класирането е напълно заслужено.


"Видяхте как се разви мачът. Без да сме подвластни на емоции мога да кажа, че беше тотално надиграване", бяха първите думи на Дерменджиев пред "Би Ти Ви" след успеха с дузпи.

"Радваме се за тези хора, които истински дойдат да ни подкрепят", добави той.

Дерменджиев каза, че не е имало план преди мача защитникът Козмин Моци да пази при евентуално неблагоприятно развитие. 

Eто дузпите

:* Моци, който ще пази за Лудогорец, взема топката и първи ще изпълнява.1:0 - МОЦИ бележи!1:1 - Кешеру вкарва вляво на вратата на Моци, който за малко можеше да спаси.

1:1 - Вандерсон пропуска за Лудогорец. Бразилецът изпълни слабо към долния десен ъгъл, Арлаускис без проблем спаси.
1:1 - МОЦИ спасява удара на Първулеску!
2:1 - ХАМЗА бележи със силен изстрел вдясно.
2:2 - Лукаш Шукала е точен, стреляйки силно вляво, където Моци се хвърли, но не успя да спаси.
3:2 - КАЙСАРА се разписва с точно изпълнение в горния десен ъгъл на Арлаускас.
3:3 - Попа вкарва, пращайки топката в долния десен ъгъл на Моци, който отново усети къде отива топката, но не можа да играе с нея.
4:3 - МАРСЕЛИНьО бележи в средата на вратата.
4:4 - Варела вкарва, Моци се хвърли вляво, топката влетя вдясно.
5:4 - ДЯКОВ вкарва вдясно и благодарение на силния изстрел Арлаускис не можа да спаси, след като се хвърли в същия ъгъл.
5:5 - Андрей Препелица вкарва. Топката влетя в десния ъгъл на Моци, който се хвърли в обратната посока.

6:5 - ЕШПИНьО вкарва! Португалецът реализира в долния ляв ъгъл.

Лудогорец и Стяуа играха при 1:0 в среща-реванш от плейофния кръг на шампионската лига. В 7-ата минута румънците изпуснаха невероятно положение. Санмартеан преодоля трима футболисти на орлите и подаде към Кешеру, който от пет метра не улучи вратата. Постепенно разградчани се оттърсиха от напрежението и изнесоха играта в по-предни позиции. Последваха няколко добри атаки по дясното крило и една от тях завърши със силен шут на Михаил Александров, който Арлаускас спаси. В 22-та минута Санмартеан отново навърза 4-5 футболисти на Лудогорец и стреля, но в аут. рлите отговориха с шут на Ешпиньо от фаул в 32-та минута, който вратарят на гостите спаси. Секунди по-късно отлична комбинация на разградчани обърка защитата на гостите, но Безяк не успя да я завърши по най-добрия начин. В 35-та минута отлично центраране на Александров отдясно намери Безяк, който стреля с глава, но покрай лявата греда. В 43-та минута Лудогорец създаде първото си чисто положение за гол. Отлична скоростна атака отдясно завърши с пас по земя на Александров към намиращия се на пет метра пред голлинията Мисиджан, но холандецът направи по-трудното и се размина с топката.