За първи път български писател номиниран за „Малкия Нобел"

Номинациите за престижната награда 'Астрид Линдгрен' за 2017 г. бяха обявени по време на Франфурския панаир на книгата

Номинациите за престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 г. бяха обявени по време на Франфурския панаир на книгата.  За първи път сред тях има и български представители – писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров.

За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги”, която е лицензирана от Шведския комитет. „Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература”, заяви председателят на журито Боел Вестин.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка. Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002 г. Пълен списък на номинираните за 2017 г. може да видите тук, а победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април.

Ето първите думи на Юлия Спиридонова, след като научи новината: „Дълбоко съм развълнувана и съм благодарна, че за детската литература в България се грижи фондация „Детски книги“, която работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света. Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест.“ Нека всички стискаме палци на нашите отличени автори.