Издъхна Юлия Огнянова, последната от знаменитата "бургарска четворка"

Тя вдъхновява поколения от хора със своя талант и позиция в театъра

Днес на 93 години почина Юлия Огнянова! С нея си отиде и последният творец от легендарната "бургаска четворка" - Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. във Варна. Завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва през1953 г. Получава режисьорско звание през 1959 г. Същата година дебютира с постановката на „Всяка есенна вечер” от Ив. Пейчев в Драматичен театър – Бургас. Изявява се и като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура, преподава театрална критика във ВИТИЗ (1953-1957).

Била е драматург и режисьор в „ДТ „Адриана Будевска” в Бургас (1957-1960), режисьор в театрите „Трудов фронт”, „199”, Драматичен театър – Пловдив, а от 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда”. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподавала е в Италия и Франция.

Дълги години (от 1981 г.) води клас по режисура за куклен театър във ВИТИЗ. Режисира и куклени постановки и на постановки в Телевизионния театър. Носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер” (1999) и „Икар” (2009) за цялостно творчество.

Юлия Огнянова вдъхновява поколение от хора със своя талант и позиция в театъра. За нея няма едно и също решение на сцена – вариантите са безкрайно много, измежду тях трябва да избереш най-добрия.

Силната любов между нея и учениците ѝ, сред които са Теди Москов, Александър Морфов, Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов, Нина Димитрова, се основава на откровеността и желанието й да ги научи сами да развиват сетивата си и да разбират езика на различните изкуства.