Премиерът благодари за реставрацията на храма "Св.Стефан" в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов посети реставрираната сграда на метоха към църквата „Св. Стефан". Той благодари на всички, положили усилия за реставрацията на църквата и Метоха, съобщиха от правителствената пресслужба. 

На събитието присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, народният представител Валери Симеонов, както и председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязиев. „Това е един добър повод да укрепим българското и турското приятелство“, отбеляза заместник-кметът на Истанбул Ерман Бюлен Тунчер.

Министър-председателят pазгледа и желязната църква "Св. Стефан", чиято реставрация продължава, съгласно междуправителствено споразумение. Преди началото на реставрацията всички външни колони са били разрушени и е имало опасност сградата да се срути. Към момента железните колони се подменят, като предстои да се сменят и последните осем. Вече се реновира и вътрешната част, като е започнало механичното почистване, отстраняването на ръждата и укрепването на сградата. Инкрустациите също ще бъдат обновени, стремежът е да се съхрани всичко налично.