Нова жалба на Старчев бави демонтирането на паметника пред НДК

От съда обясниха, че сега той настоява за обявяване за нищожно решението на общинския съвет

Професор Валентин Старчев, авторът на паметника "1300 г. България" пред Националния дворец на културата (НДК), е подал нова жалба в Административния съд в София срещу решението на Столичния общински съвет за демонтаж на монумента. От съда обясниха, че сега той настоява за обявяване за нищожно решението на общинския съвет. Предишната му жалба бе за отмяна на това решение. Ако съдът уважи новата жалба на автора на монумента и обяви общинското решение за нищожно, това ще означава, че решението все едно не го е имало. 

Жалбата е подадена в петък, а новото съдебно производство ще забави демонтирането на паметника. Делото е разпределено на съдебен състав и се очаква неговото насрочване. Столичната община е внесла в законоустановения 3-дневен срок становище, пише "24 часа".  Решението на Столичния общински съвет бе обжалвано веднъж в съда от няколко жалбоподатели, сред които и Старчев. В средата на януари Върховният административен съд окончателно реши, че няма пречка за демонтажа на паметника, като отхвърли всички жалби. По този начин се потвърди и решението на първата инстанция от април 2015 г. Решението на общинския съвет от 2014 г., взето след дългогодишно отлагане, бе за премахването на монумента и възстановяване на мемориалните плочи на първи и шести полк. 

Като мотив в първата си жалба Старчев беше посочил нарушаване на авторските права. Проверка в архивите Столичната община показа, че авторът се е отказал от правата си върху паметника още при построяването му. В момента няма и документ, който да обявява "1300 години България" за паметник. Решението на Столичния общински съвет предвижда фигурите от паметника пред НДК да бъдат преместени в Музея на София, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк. До решението за преместването на монумента се стигна след подписка на гражданска организация.