Обсъжда се възможността да ни гостува прочутият парижки Музей „Майол“

Представяне на експозиция с творби на Аристид Майол ще бъде в Квадрат 500

Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес посланика на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан. От френска страна в срещата, провела се в Министерство на културата, взе участие и г-н Гийом Робер, директор на Френския институт в София.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази радостта си, че вижда Вежди Рашидов отново в добро здраве и форма и му пожела той да продължава да реализира успешно всички смели инициативи и начинания, които започна със своя екип още в първия си мандат като министър на културата.

Министър Вежди Рашидов благодари за пожеланията и отбеляза, че е много щастлив от факта, че ползотворното културно сътрудничество между Франция и България продължава да се развива и задълбочава и неслучайно впечатляващата ни изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която бе видяна и оценена от най-многобройната музейна публика в света, се превърна и в най-значимата и престижна българска културна проява в чужбина през 2015 година. 

В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов и посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обсъдиха и възможността за евентуално гостуване у нас на изложба с творби от прочутия Музей „Майол“ в Париж, в който се съхранява голяма колекция от произведения на френския скулптор и художник Аристид Майол (1861 - 1944). Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан припомни, че Музеят „Майол“ в Париж /http://www.museemaillol.com/ в момента е в ремонт, а това според него е и една подходяща възможност част от творбите на големия френски скулптор да бъдат представени в изложбените пространства на новата ни Национална галерия „Квадрат 500”. Ако успеем да организираме представяне на експозиция с творби на Аристид Майол в София, интересът към тази изложба сред ценителите на изкуството ще бъде според мен сравним с интереса и любопитството, които предизвикаха вече гостувалите в българската столица изложби като „Метаморфози” на Огюст Роден и на голямата изложба на произведения от края на ХІХ и началото на ХХ век от колекцията на известния парижки музей "Пти Пале", подчерта френският дипломат.

Министър Рашидов сподели, че прекрасно познава творчеството на Майол и изключително много го цени като скулптор, но същевременно отбеляза, че за да бъде организирана в София голяма изложба с произведения от колекцията на Музея „Майол“, както и за да бъде издаден и каталог към експозицията, за нея най-напред трябва да бъдат осигурени и съответното финансиране и бюджет.