Йоко Оно: Още ме е страх от убиеца на Джон Ленън

Лошият спомен е ужасен, чувствам, че сме още заедно

Йоко Оно все още живее в апартамента, в който са съжителствали с легендарния бийтълс Джон Ленън. В непосредствена близост е мястото, където музикантът беше застрелян от Марк Дейвдив Чапман на 8 декември 1980 година. Вдовицата на Ленън сподели, че още се страхува от убиеца на мъжа си, съобщава „Дейли Бийст”.

82-годишната Оно е украсила апартамента в комплекс Дакота в Ню Йорк със снимки на незабравимия си съпруг. Тя продължава да има участия на живо, а двете основни каузи, за които се бори, са си същите – мирът и опазването на околната среда.

Йоко сподели как с Джон решили да си купят апартамента. Преди това те живеели в хотел в Бевърли Хилс. Не им било особено удобно. Актьорът Джак Паланс ги убедил да разгледат комплекса Дакота до Сентръл парк в Ню Йорк. Направили оферта за покупка само ден след огледа.

На въпрос дали някога е мислила да смени жилището си заради зловещото престъпление, извършено в близост, Йоко отговаря: „Никога. Споделяхме го всеки ден. Всеки ден споделяхме всяка стая. Не бих го направила”.

„Добрият спомен измества лошия. Лошият спомен е само един и той беше ужасен. Но встрани от това, аз чувствам, че сме още заедно. Бих се чувствала много странно, ако трябва да напусна този апартамент. Има толкова много неща тук, които той е докосвал, които е обичал. Тези неща означават много”, споделя артистката.

Оно твърди, че никога не е обичала наркотиците, но ги вземала, защото в онези времена и среди това се очаквало от нея. Тя не обичала марихуаната, а вземала от време на време Ай Ес Ди, но й било твърде силно. Спряла след смъртта на Джон. В първите дни лекарите й давали морфин, за да преживее мъката. След това тя осъзнала, че иска да е абсолютно чиста, за да може да контролира нещата. На няколко пъти вземала дизайнерска дрога, но това не я накарало да се чувства по-добре.

Йоко сподели и дали се е страхувала, че след убийството на Ленън някой може да стреля и по нея пред дома й: „Притеснявах се, да. По това време можеха да направят и това. Извадих истински късмет, че не умрях с Джон. Ако това беше станало, какво щеше да се случи с Шон (синът им)”.

Оно коментира и възможността Чапман да бъде помилван и пуснат на свобода, въпреки че наскоро това му беше отказано за осми път. „Аз съм много внимателна, като някое животно, което е било преследвано, като елен. Когато излизам или не излизам и си стоя в апартамента, съм страшно внимателна. Много ми е трудно да мисля за Чапман, още повече че изглежда, че той не смята, че е извършил нещо лошо. Откачено е”, каза тя.

„Това, което си мисля, е, че щом го е направил веднъж, може да го направи пак, на някой друг. Може да съм аз, може да е Шон, може да е всеки, за това съм загрижена”, обясни вдовицата на Ленън защо всеки път се противопоставя на опитите за помилване на убиеца.