150 години Алиса пътешества в Страната на чудесата

Уникално за книгата е, че тя създава индустрия: картички, играчки, аудиокниги

Книгата на Луис Карол "Алиса в Страната на чудесата" навърши 150 години.

Романът на Карол, публикуван на 4 юли от 1865 г., е адаптиран за сцената и екрана много пъти. През 1947 г. театралната адаптация за "Америкън Репъртъри Тиътър" в Ню Йорк историята е високо оценена от сп. "Лайф" заради начина, по който главната актриса, ветеранката от Бродуей Бамби Лин, въплъщава идеалите на Алиса.

Очарованието на героинята не е толкова в нейната ексцентричност и богато въображение, а защото е реалистична личност, която проявява забележителна логика дори в свят на фантастични измишльотини. Оттогава са минали много години, но това качество остава много полезно далеч извън Страната на чудесата.

Съвсем скоро, след като е публикувана книгата на Карол, тя е адаптирана за театрална постановка. След театъра започват да се продават играчки на тема Алиса, а след тях тя е сред първите героини, които влизат в киното на все още прохождащата филмова индустрия. 

Любопитно е как още през 19 век една книга поражда индустрия: картички и играчки на тема Алиса заливат пазара и са едни от най-обичаните – от най-обикновените кукли до специалните хартиени ивици, които се въртят през специален прожектор и показват вид анимация. През 1958 г. Алиса излиза като аудиокнига. 

Алиса е сред най-експлоатираните образи и до днес. Приключенията й са в над 25 филма, от Дисни до Тим Бъртън, в стотици театрални постановки, едва ли има език, на който да не е преведена и издадена, а пародиите на тема "Алиса" едва ли биха могли да бъдат изброени.