Пловдив отмени абсурда с дипломите на уличните музиканти

Само преди седмица от общината аргументираха новите правила именно с изискването за музикален ценз

Пловдивската община отмени абсурда с изискването за дипломите на уличните музиканти. "Не сме поставяли условие за дипломи", отметна се шефът на отдел "Обществен ред" Георги Маринов. Именно той на 23 март в присъствието на зам.-кмета Александър Държиков съобщи за новите правила, които бяха отразени от медиите.

Маринов вчера обясни, че за осигуряването на спокойствие и отдих на пловдивчани се забранявало да бъдат ползвани общински площи за музикални изяви без разрешение на кмета. По тази причина градът бил разделен на три зони, а за всяка е определен бадж, който музикантът трябва да притежава.

Само преди седмица шефът на отдел "Обществен ред" аргументира новите правила именно с изискването за музикален ценз. За да се сдобиеш с разрешение за зона А, която важи за главната улица, трябва да представиш документ за завършено музикално образование, каза на 23 март Маринов. Зона B обхваща централния площад и Цар Симеоновата градина. Там могат да свирят изпълнители, които имат грамоти от участия в музикални конкурси. Зона С пък е валидна за кварталите и за нея не се изисква музикално образование.

"Право на изява има всеки, който е подал молба без задължително изискване за квалификация", обърна се на 180 градуса вчера Маринов. "Само преди дни той заяви пред БНТ, че се изискват дипломи и дори ни показа няколко такива на хора, които са ги представили, за да получат разрешения."